На 23.04.2014 г. в Народно читалище „Васил Левски – 1861” – Карлово се проведе ежегодния преглед на любителското художествено творчество на военните формирования от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
Любителското художествено творчество е естествено продължение на утвърдените с години традиции в тази област. Творческите изяви на самодейните изпълнители допринасят за издигане на авторитета на Българската армия сред обществеността и повишаване на мотивацията за военна служба.
Ежегодната концертна програма започна с химна на Република България и химна на 61 мбр – „Стойкова могила” в изпълнение на Военния духов оркестър и Смесения войнишки хор към формированието.
Военнослужещите от район Плевен се представиха с фолклорни изпълнения от оркестър „Северняци”. Формированията от район Казанлък взеха участие с изпълнение на танцова формация „Роза”, естрадни и народни песни. ... още
Днес, 23.04.2014 г. се навършват 10 години от трагичната смърт на офицерски кандидат Димитър Димитров, загинал при изпълнение на служебния си дълг по време на участие в задгранична мисия в състава на 2-ри пехотен батальон за следвоенно възстановяване на Ирак в Кербала.
На гроба му в град Горна Оряховица,  колеги военнослужещи от 61 мбр – район Карлово и Плевен, участвали в състава на 2-ри пехотен батальон в Ирак, отдадоха почит на своя колега и приятел, като поднесоха цветя в знак на преклонение и признателност.
Офицерски кандидат Димитър Димитров е роден на 25.04.1978 г. в гр. Полски Тръмбеш. Два дни преди рождения му ден е уцелен в тила при засада срещу коалиционните сили. Със заповед на министъра на отбраната на Република България Димитър Димитров е произведен посмъртно в звание "Офицерски кандидат" и награден с награден знак "За вярна служба под знамената" І степен.
Днес, 22.04.2014 г., се проведе Великденска изложба под надслов „Да съхраним българските традиции”, подредена от военнослужещите в района на военно формирование 26400 – Благоевград. Като радетели и пазители на изконните български традиции, освен с изкусно изрисувани и боядисани яйца, военнослужещите от формированието се отличиха и като майстори кулинари и сладкари с домашно приготвени козунаци, обредни хлябове, баници и сладкиши.
Празникът завърши с традиционното борене с яйца с пожелания за много здраве и дълголетие.
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 14.04. до 21.04.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 129 военнослужещи.
Техника – 56 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
През изтеклия период бяха извършени дейности по монтиране на фундаменти за основни и второстепенни колони и бетониране, уширяване на фундаментите за основни и второстепенни колони, монтаж на спирала „БРУНО”, монтаж на оградна мрежа на второстепенна ограда и монтаж на пана.

 
2.1.    По доставка на материални средства.
Изпълнява се изготвения линеен график за подаване на заявки до изпълнителите.
Материалните средства се извозват към района на операцията – по ... още
Днес, 17.04.2014 г., бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово посрещна в района на формированието генерал-лейтенант Фредерик Ходжис - командващ на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция, който е на двудневно работно посещение в страната ни.
Посещението е с цел създаване на ефективна оперативна съвместимост на Сухопътните войски на всички страни - членки на Алианса.
Визитата започна с поднасяне на цветя на „Паметника на загиналите воини във войните 1012-1918 г.” в района на бригадата. Посещението на генерал-лейтенант Ходжис продължи с информационен брифинг, на който Командирът на 61 мбр в присъствието на командването на бригадата представи историята, настоящото състояние, основните мисии, функции и задачи, изпълнявани от формированието.
След брифинга генерал-лейтенант Ходжис, съпровождан от бригаден генерал Димитър Шивиков, се отправиха към ГУЦ „Анево”. Там се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени