По искане на кмета на Калофер Румен Стоянов, с разрешението на началника на отбраната и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, 22 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово са в готовност от тази сутрин (20.05.2014 г.) за участие в акцията по спасяването на тримата младежи, които в събота вечерта се загубиха в Балкана. Бойците са родом от Калофер и близкото село Васил Левски. Същите познават добре този район на Стара планина, където се предполага, че са се изгубили младите момчета. Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков също беше на оглед на мястото.
Военнослужещите чакат сигнал от спасителите, за да се включат в издирването. Оборудвани са с всичко необходимо за спасяване на изчезналите. На мястото са осигурени два автомобила с повишена проходимост и един санитарен автомобил за оказване на медицинска помощ.
От 20 до 22 май 2014 началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Ботев ще посети Федерална Република Германия за участие в Деня за високопоставени гости на съвместното учение „Combined Resolve II” , който ще се състои на 21 май 2014 г. в Центъра  за съвместна многонационална подготовка на Силите на САЩ в Европа (US Joint Multinational Readiness Center - JMRC) – Хохенфелс.
Посещението на бригаден генерал Андрей Боцев е във връзка с отправена официална покана от Командващия Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал – лейтенант Доналд М. Кембъл.
 Учението „Combined Resolve II” е насочено за подготовка на многонационална бригада, взаимодействаща си с представители на различни партниращи нации. От българска страна в него участват военнослужещи от състава на военните формирования 24150 – Стара Загора и 32990 – Пловдив.
Във връзка с получени покани за участие на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово в международни фестивали, вчера, 19.05.2014 г., на строевия плац в района на бригадата се проведе ритуал по тържественото изпращане на оркестъра за участието му в предстоящия международен фестивал „НАТО-МЮЗИКФЕСТ” във Федерална Република Германия.
Гости на ритуала бяха г-н Стойо Карагенски – председател на Общински съвет – Карлово, г-жа Данка Люртова – заместник-кмет на община Карлово, представители на местни фирми и родолюбиви организации. Водосвет за здраве и успех на оркестъра отслужи отец Марко – архиерейски наместник на Карловска духовна околия.
С новия си шоу-спектакъл „Стрямци 61”, който музикантите изпълниха пред личния състав и гостите на бригадата, оркестърът ще представи България пред останалите страни – членки на Алианса. През месец юни му предстои участие и в ежегодния международен ... още
На 19.05.2014г. в района на военно формирование 36150 – Стара Загора се проведе тържествен ритуал по откриване на паметна плоча на закритите 2 отделен ракетен дивизион, 61 зенитно-артилерийски полк, 31 фронтова зенитно-ракетна бригада, 23 вертолетна база, 77 зенитно-ракетен полк.
Плочата беше открита от командирите на 2 механизирана бригада и на военно формирование 36150, бригаден генерал Любчо Тодоров и подполковник Пеньо Неделчев.
На ритуала присъстваха Иво Антонов - главен експерт в МО и председателят на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – полковник (ОР) Стефан Пенев.
На 18.05.2014 г. духовият оркестър на военно формирование 22220 – Сливен с командир полковник Христо Стаматов участва в тържествен ритуал по откриване на възстановения паметник на героите от с. Грозден, общ. Сунгурларе, дали живота си за свободата и независимостта на България в Балканските войни, Първата и Втората световни войни.
Заупокойна молитва в памет на загиналите произнесе Негово високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий.
Гости на празника бяха представители на местната и регионална власт, депутати и спомоществуватели, благодарение на които тази благородна инициатива достигна до своя успешен край.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени