• 55-ти инженерен полк в Белене е домакин на Сбор по въпросите на военноинженерното осигуряване на Българската армия

  • На учебен полигон „Ново село” започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 24”

  • Посещение на слушатели от Военна академия „Г. С. Раковски” във формирование от Сухопътните войски

   
   
НОВИНИ
На 18.05.2012г. в местността “Мандрата” северно от гр. Градец бдителни граждани откриха корозирал 100мм снаряд с приблизителна дължина 470 мм.
Модулът за взривяване на невзривени боеприпаси на военно формирование 22220 – Сливен бе вдигнат по сигнал на местната власт.
На 19-ти май мобилна група от двама офицери, един сержант и един войник, водени от оръжейния специалист майор Атанас Енчев, старши помощник-началник в отделение “Логистика” на ЦПТП се заеха с обезвреждане на снаряда. Това е петият боеприпас от началото на годината, обезвреден от сливенските специалисти, чиито модул е призван да действа на територията на почти цяла южна България.
На 17 май 2012 г. на ГУЦ „ Тюлбето” в гарнизон Казанлък се проведе общоармейски шампионат по дуелна и щафетна стрелба. В шампионата участваха  отбори на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, ВА „Г.С.Раковски”, НВУ „Васил Левски”, военни формирования 34750, 24150, 22160, 32990 и Военна полиция. Комисия под председателството на подполковник Венелин Дерибеев от Дирекция „Операции и подготовка” в щаба на отбраната класира отборите както следва:
                       В дисциплината дуелна стрелба
         1-во място отбора на Сухопътните ... още
На 16.05.2012 г. модулна група за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 44200 - Стара Загора с ръководител капитан Робертин Николов унищожи 122 мм осколочно - фугасен снаряд, открит северно от с. Черна гора, общ. Братя Даскалови, обл. Стара Загора.
На 17.05.2012 г. модулна група за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 44200 - Стара Загора с ръководител капитан Росен Русанов унищожи 122 мм осколочно - фугасен снаряд, открит в частен имот северно на с. Енина, общ. Казанлък, обл. Стара Загора.
На 16 и 17 май органите за комуникационна и информационна поддръжка от Сухопътни войски участваха в комплексна тренировка на комуникационно – информационната система на Българската армия. От Сухопътни войски участваха 420 военнослужещи и 99 единици техника от девет военни формирования. Целта на тренировката беше да се усъвършенства взаимодействието между органите за управление на КИС от участващите военни формирования по планиране и изграждане на интегрирана КИС на БА и да се повиши тяхната полева нетренираност.
По време на  комплексната тренировка отлично се представиха:
- капитан Веселин Василев - военно формирование 28880 - Белене;
- старши лейтенант Димитър  Бакърджиев - военно формирование 24620 – Свобода;
- старшина Димитър ... още
В продължение на 4 дни във военно формирование 28880 – Белене се  проведе лагерен сбор по водолазна подготовка с участието на инженерните водолазно - разузнавателни подразделения от Сухопътни войски.
По време на сбора водолазите проведоха занятия на река Дунав  и отработиха задачи по водолазни спускания в различни условия, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство и устройване на проходи в подводни заграждения.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени