• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха боеприпас, открит в град София

  • Състезание за „Най–добър снайперски тим” в 61-ва Стрямска механизирана бригада

  • Завърши турнирът по футбол на малки вратички във 2-ра Тунджанска механизирана бригада

   
   
НОВИНИ
С военен ритуал в гр. Шумен бяха отбелязани 68 години от Дравската епопея. На официалната церемония състояла се пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
Венци в знак на почит бяха поднесени от името на община Шумен, областна администрация, съюза на ветераните от войните – Шумен, партии и граждани.
На 20.03.2013 г. във военно формирование 32990 – Пловдив се проведе ритуал по приемане /сдаване/ на длъжността „Командир на 68 бригада „Специални сили”. На мероприятието присъства целия личен състав на бригадата.
С указ на Президента на Р България Росен Плевнелиев бригаден генерал Пламен Лилов се освобождава от длъжността командир на 68 бригада „Специални сили” и се назначава на длъжност заместник-командир на Корпус за бързо развръщане на НАТО в Солун, Гърция, и се повишава във висше офицерско звание генерал-майор. За временно изпълняващ длъжността командир на 68 бригада „Специални сили” е назначен заместник-командира на военното формирование полковник Михаил Попов.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко ... още
На 20.03.2013 г. в Ямбол се проведе тържество, посветено на 50 години от създаването на военно формирование 22130. На тази дата през 1963 г. се формира Втори отделен ракетен дивизион, чийто правоприемник е формированието. Тържественото събрание, посветено на половин вековния юбилей на формированието бе открито от неговия командир подполковник Веселин Петров. В словото си той акцентира на историческите извори за създаването на дивизиона и очерта задачите, стоящи за изпълнение пред военнослужещите.
„За мен е чест и привилегия да съм тук, сред вас и заедно да споделим този знаменателен юбилей...” – заяви в словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Той сподели, че личния състав продължава да доказва своя професионализъм както в ... още
На 20.03.2013 г. по повод 100 години от Балканските войни и превземането на Одринската крепост на ГУЦ „Анево” се проведоха спортни състезания по военно-приложни дисциплини за бързина, сила, издръжливост, ловкост и действие в екип. Състезанията бяха открити от командира на 61 мбр бригаден генерал Димитър Шивиков, който припомни историята и героизма на българската армия по време на войните.
Отборите демонстрираха кормуване на автомобил Мерцедес G- класа в труднопреодолим участък, изнасяне на ранен, попадане на импровизирано взривно устройство и смяна на гума. Състезанията продължиха с преодоляване на заразен участък, пълзене в тунел, стрелба по движещи се цели и хвърляне на граната в цел.
От участвалите единадесет отбора, според времето и броя поразени мишени ... още
В изпълнение на плана за провеждане на занятия с участниците от клуб „Приятели на армията” към в.ф. 28880 – Белене, ученици от СОУ „Димчо Дебелянов” и ОУ „Васил Левски” град Белене посетиха Музея на Инженерни войски в град Свищов. В хода на посещението децата разгледаха инженерните машини, снаряжението, парашутната, водолазната екипировка и материалната част, които през годините са били на въоръжение в Инженерни войски и днес се намират в музея.
О.р. подполковник Цветан Цветков, съвместно с капитан Николай Йорданов от в.ф. 28880 запознаха децата с характеристиките, начина за действие на машините, както и с историята на Инженерни войски.
Децата имаха възможността да се докоснат до перископичен дългофокусен фотоапарат, използван ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени