• Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха намерен боеприпас

  • Пореден ден военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огнената стихия

  • Военнослужещи от Сухопътните войски отбелязаха 156 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

   
   
НОВИНИ
Многонационалната съвместна подготовка „PLATINUM LION 16-3“, част от „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1“, стартира днес на Учебен полигон „Ново село“. Тя се провежда в периода 9-15 май с участието на около 315 военнослужещи, от които близо 90 от Българската армия, 150 от Корпуса на Морската пехота на САЩ, 25 от румънските въоръжени сили, 40 от въоръжените сили на Великобритания и 11 от въоръжените сили на Франция.
От българска страна в съвместната подготовка ще се включат военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и от Центъра за подготовка на специалисти – гр. Сливен.
Заедно с колегите си от САЩ, Румъния, Великобритания и Франция те ще се обучават в провеждането на ... още
На 4.05.2016 г., в навечерието на Деня на храбростта и Празник на Българската армия - 6 май, Регионален исторически музей-Благоевград, съвместно с военнослужещите от военно формирование 26 400-Благоевград и Театрално студио към Обединен детски комплекс, представиха на широката общественост  музейна образователна инициатива - спектакъл „Пратеници в миналото. Репортажи от мястото на събитието”. Инициативата е посветена на 100-годишнината от смъртта на генерал-майор Константин Жостов - началник на щаба на действащата по време на Първата световна война Българска армия.
Чрез спектакъла широката общественост имаше възможност да се запознае  с автентични исторически документи - лични писма, снимки, документи и вещи на генерал-майор Жостов, представени от ... още
Личен състав от щабна рота и от 3-та механизирана рота на военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, ще проведе имитационни дейности при провеждане на ритуал – възстановка на боевете при „Каймакъ–Чаланъ”, който ще се проведе на 05.05.2016 г., от 17:30 часа, в района на „Музей на бойната слава” в град Ямбол. Участието е в рамките на предвидения общински форум „Бойна слава на България”, посветен на 6 май –  Ден на храбростта и празник на Българската армия, на 130 години от създаването на Трета пехотна Балканска дивизия и на 100 години от епичните боеве при Каймак–Чалан по време на Първата световна война.
Подготовката за възстановката е към приключване, изградени са огневи позиции ... още
На 02.05.2016 г представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в тържествената проверка-заря по повод 140-та годишнина от Априлското въстание 1876 г.. в гр. Копривщица.
На мероприятието присъстваха Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили г-н Росен Плевневлиев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, народни представители, заместник-областният управител на Софийска област, Командирът на 61 мбр бригаден генерал Груди Ангелов, кметове на общини и населени места в региона, общински съветници, граждани и гости на града.
Пловдивският митрополит Николай приветства всички присъстващи и благослови богоспасяемия град Копривщица, като пожела на ... още
От 11.00 ч. на 28.04.2016 г. на строевият плац на Единен център за начална подготовка се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва от български граждани, желаещи да получат начална военна подготовка.
Командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев, прие строя на военнослужещите и курсистите на обучение в ЕЦНП и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
В словото си полковник Николай Бешев припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени