• Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

  • Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

   
   
НОВИНИ
От 18 до 29 март в района на полигон „Корен” формированията за ПВО от Сухопътните войски провеждат полево обучение.
В подготовката са включени зенитно-артилерийските разчети ЗУ-23-2 и зенитно-ракетните отделения „Стрела-2М” от 2 механизирана бригада, Бригадно командване, Единен център за начална подготовка и 101 алпийски полк. Тренират се тактически действия на разчетите и захвати по имитирани въздушни цели. Планирани са бойни стрелби с разчетите ЗУ-23-2.
Ръководител на полевата подготовка е полковник Спасимир Чепишев от Командването на Сухопътните войски.
Днес, 26 март, пред командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, разчетите демонстрираха уменията си и проведоха над 30 бойни стрелби по земни цели.
 
 

Във Военен клуб – Благоевград, по инициатива на Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън, на 23 март се срещна със съпругите/съпрузите и децата на военнослужещи от Бригадното командване, които в момента са в 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
Командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев благодари на полковник Джонсън за този жест на внимание към семействата на военнослужещите, които с чест изпълняват поетите ангажименти на страната ни в Афганистан и чиито професионални действия са отличавани многократно от натовските ни партньори.
На свой ред полковник Джонсън благодари на семействата за подкрепата и за ... още
Приключиха двуседмичните стрелби с въоръжението на танк Т-72, които проведоха ротите на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен с командир подполковник Ангел Атанасов.
Танкистите изпълниха на огневи комплекс „Батмиш” първо контролно упражнение от учебните стрелби – стрелба от движение по появяващи  се и движещи се цели денем и нощем с танк Т-72 под ръководството на ротните командири капитаните Николай Николов, Красимир Николов и Христо Атанасов.
Едновременно с това шестима редници от най-новото попълнение се явиха на практически изпит за придобиване на военно-отчетна специалност „мерач на танк Т-72”, на който се представиха много добре.
 
В районите на учебните центрове  „Тюлбето” и „Анево” на  19 и 20 март се проведоха учебни занятия, в които участваха ученици  от средните училища от градовете Карлово, Казанлък, Сопот и Хисар.  Мероприятието е съгласно Плана за съвместна дейност между 61 Стрямска механизирана бригада и клуб „Приятели на армията“ за учебната 2018/2019 г.
Занятията бяха организирани от главните сержанти на военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада в район Карлово и Казанлък под ръководството на старшина Дамян Пеневски - главен сержант на бригадата. В тях се включиха над 110 ученици от районите Карлово, Сопот и Хисар и над 100 от район Казанлък.
Участниците имаха възможност да стрелят с пистолет, автомат и картечница, ... още
 
На 20 март, с пет тежки колесни влекачи МАЗ-537Г още пет танка Т-72 бяха транспортирани  от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен за база „ТЕРЕМ-ХАН КРУМ” – Търговище. Първата група от пет танка беше изпратена през месец януари.
На десетте танка ще бъде извършен ремонт ІІІ степен. С комплекс от ремонтни дейности ще се възстанови изправността и ресурса за използване на машините до следващия планов ремонт.
Поръчката е възложена от Министерството на отбраната.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени