• Осми пореден ден военнослужещите от Сухопътните войски са там, където има нужда от тях - в борбата с огненото бедствие на територията на страната

  • Военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада гасят пожар в района на село Голям Манастир

  • Военнослужещи от 110-ти логистичен полк – Пловдив транспортират техника на 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив от състава на 55-ти инженерен полк – Белене

   
   
НОВИНИ
С военен ритуал военнослужещите от гарнизон Шумен отбелязаха днес, 19 март, 74 години от Дравската епопея. На официалната церемония, състояла се пред Паметника на загиналите във  войните шуменци на площад „Кристал”, представителни блокове от военните формирования отдадоха почит на загиналите.
„На 19 март 1945 година завършва най-епичната битка на Българската армия по време на Втората световна война - Дравската отбранителна операция“, каза историкът Мишо Йорданов и представи събитията, в които са взели участие и 72-ма шуменци. ”Ветераните най – добре разбират, че имената, изписани на този паметник са стотици изпълнени клетви, чиято цена е кръв. Този паметник е въплъщение на идеала, за който загинаха много шуменци. На тях принадлежат всички ... още
Днес, на 18-ти март, в зала "Васил Караиванов" на община Карлово се състоя церемония по награждаване на четиримата мъже, спасили бедстващите деца във водите на водопада Сучурум на 10 март. Сред наградените  е и ефрейтор Никола Върбанов от 1-ви механизиран батальон на 61 Стрямска механизирана бригада.
 Кметът на град  Карлово д-р Емил Кабаиванов връчи  на ефрейтор Никола Върбанов, които оказа първа медицинска помощ на най-пострадалото дете, златна значка с лика на Апостола и почетна грамота за вярност към заветите на Васил Левски.
На церемонията  присъстваха и заместник-командирът на 61-ва Стрямска бригада полковник Станимир Христов, директорът на Областна дирекция на МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков, началникът на Районно управление ... още
В гарнизоните, където има дислоцирани формирования на Сухопътните войски традиционно се честват празниците на войсковите части, свързани с участието им в паметни боеве и сражения, водени по време на войните за Освобождение и национално обединение. 
На 16 март 1913 година, Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война. Тази дата е възприета като празник на полка и Плевенския гарнизон преди 09.09.1944 г. Достоен наследник на Четвърти пехотен плевенски полк днес са военните формирования от Плевенския гарнизон.
     Тържествените ритуали започнаха с поднасяне на венци на паметната плоча на 9-та пехотна Плевенска дивизия в градската градина в град Плевен и тържествен строй с молебен за здравето и ... още
      Празникът на ракетните войски и артилерията на Българската армия - 11 март, бе отбелязан в района на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. 
      Честванията започнаха с тържествено строяване на артилеристите от бригадата, като строят беше приет от началника на щаба полковник Стоян Шопов.
     Представители на Старозагорската митрополия отслужиха водосвет за здраве, благоденствие и успехи на личния състав.
     Със заповед на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов бяха наградени за заслуги и цялостна дейност през годината военнослужещи артилеристи.
     След награждаването в Гарнизонен военен клуб – Стара ... още
На 11 и 12 март  в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия,  106 години от овладяването на Одринската крепост и 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Вчера, 11 март, мероприятията започнаха на строевия плац с награждаване от заместник-командира на полка подполковник Красимир Ташев на  отличили се военнослужещи и цивилни служители. По-късно, в знак на признателност, пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя.
Паметникът се намира в казармения район на  4-ти Артилерийски полк. Строен е в периода 1922г./1923 г., във връзка с ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени