• Седем дни военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огненото бедствие на територията на страната

  • Нови групи военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в бoрбата за овладяване на огнената стихия, завладяла област Ямбол

  • Трето бригадно командване – Благоевград чества 187 години от рождението на Васил Левски

   
   
НОВИНИ
Специализиран екип от 42-ри батальон в гр. Ямбол, с ръководител  сержант Енчо Георгиев, беше задействан в 8.07 ч.  на 21 март със задача – разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, намерен в землището на с. Ситово, Ямболско. При направения оглед военнослужещите установяват, че това е 85 мм артилерийски снаряд без взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност снарядът беше транспортиран и унищожен под ръководството на капитан Димитър Дренски на Учебен полигон „Победа“.
В Единния център за начална подготовка - Плевен от 10 до 12 март се проведе сертификация на 40-тия контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. Сертификацията започна с брифинг на националния командир полковник Светлозар Стефанов – офицер от Министерство на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо  Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.
 Ротата за охрана ще изпълнява задачи в база “Летище Кандахар”, свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност от летището и др.
 Тактико-специалното учение за сертификацията на контингента беше на тема „Организиране на охрана, работа на контролно - пропускателен ... още
    Вчера, 9 март, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на частен адрес в гр. Крън, община Казанлък.
     Формированието в състав 6 военнослужещи, товарен автомобил и санитарен автомобил, под ръководството на капитан Росен Русанов, извърши разузнаване на 152 мм артилерийски снаряд.
При спазване на мерките за безопасност, боеприпасът беше транспортиран и унищожен на Учебен център „Тюлбето” – гр. Казанлък.
С победа на отбора на Сухопътните войски завърши Осмомартенският турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ на УП „Сливница“, в който взеха участие представителки на 12 отбора от Софийския гарнизон.
На второ място се класира отборът на Министерството на отбраната, третото място зае отборът на Военна академия „Г.С.Раковски“. Наградите бяха връчени от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.  

 
Формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка-Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, беше задействан вчера, 25 февруари, за обезвреждане на невзривен боеприпас (ръчна граната), открит в частен имот в село Бяга, обл. Пазарджик. Специализираният екип под ръководството на капитан Иван Тричков извърши разузнаването и транспортирането му.
При спазване на всички мерки за безопастност, гранатата беше унищожена днес, 26 февруари, на учебен полигон „Червен“.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени