• Седем дни военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огненото бедствие на територията на страната

  • Нови групи военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в бoрбата за овладяване на огнената стихия, завладяла област Ямбол

  • Трето бригадно командване – Благоевград чества 187 години от рождението на Васил Левски

   
   
НОВИНИ
Днес, 8 юни, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)  от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в замлището между селата Горнослав и Орешец, общ. Асеновград.
 При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Стоян Атанасов, установи, че това е корозирал 100 мм снаряд, без маркировка.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Деветнадесет военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада взеха участие в курс по алпийска подготовка за времето от 1 до 5 юни в град Смолян.
Под ръководството на инструктори от Учебния център за високопланинска подготовка на 101-ви алпийски полк, военнослужещите преминаха теоретична подготовка, след което бяха отработени практически въпроси по направата на различни видове възли, изграждането на тролей и транспортиране на пострадал през водно препятствие. През втората част от занятието се извърши демонстрация по спасяване на човек, получил травма на място със значителна надморска височина. Военнослужещите извършиха и марш до местността „Зъбчето”, където бяха осъществени занятия по катерене в свръзка, с горна осигуровка, организиране и ... още
 
Тържествена церемония по издигане на знамената по повод празника на град Казанлък, с участието на военния духов оркестър, почетен караул и военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе днес, 5 юни.
Ритуалът протече в присъствието на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, представители на държавната и местна власт, гости и граждани на Казанлък.
Молебен за здраве и благоденствие на жителите на града беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян и представители на ... още
На 14 май в град Сопот военнослужещи и военния духов оркестър на 61 механизирана бригада – Карлово участваха в тържествен ритуал във връзка с отбелязването на 152 години от рождението на генерал-лейтенант Владимир Вазов.
Останал в българската славна летопис като „победителят от Дойран”, той е пълководецът, за когото фелдмаршал лорд Милн командва: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят от Дойран!“
В знак на признателност към живота и делото на генерал Вазов, пред бюст-паметника в родния му град бяха поднесени венци от кмета на Община Сопот  Деян Дойнов и командира на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.
Ритуалът се проведе при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки, съгласно ... още
 
Специализиран екип от 42-ри механизиран батальон от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора беше задействан вчера, 13 май, за изпълнение на задачи по разузнаване и обезвреждане на боеприпас, открит в землището на гр. Стралджа, област Ямбол. При извършения оглед военнослужещите са установили, че това е изстрел ПГ-9 с взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност боеприпасът е унищожен.
Специализираният екип от състава на Втора механизирана бригада изпълни успешно задачaта по унищожаване на невзривения боеприпас под ръководството на капитан Димитър Дренски.
 

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени