• Седем дни военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огненото бедствие на територията на страната

  • Нови групи военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в бoрбата за овладяване на огнената стихия, завладяла област Ямбол

  • Трето бригадно командване – Благоевград чества 187 години от рождението на Васил Левски

   
   
НОВИНИ
Днес, 19 юни, в 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е - Мусачево и 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е - Горна Оряховица бяха отбелязани 102 години от създаването на войските за ядрена, химическа, биологическа защита и екология.
Началото е поставено в далечната 1918 г., когато със заповед на Министъра на войната № 279 се разкрива първия щат за военен химик в Българската армия.
Празничният ден в двете формирования започна с посрещане на знамето и приемане на строя, след което продължи с приветствени слова от майор Наталия Иванова – заместник-командир на 38-ми батальон и майор Атанас Колев – командир на 59-ти батальон, в които те благодариха на личния състав за положените усилия и труд за постигане на задачите и преодоляване на предизвикателствата в съвременните условия. В ... още
 
Вчера, 18 юни, в района на 2-ра механизирана бригада - Стара Загора се проведе работна среща с участието на главния сержант на Българската армия старшина Калин Крумов, главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов и главните сержанти от формированията на 2-ра механизирана бригада. Работното посещение беше с цел запознаване на главния сержант на Българската армия с процеса на организиране, провеждане и отчитане на подготовката на сержантския и войнишкия състав в бригадата, както и обсъждане на въпроси, свързани с професионалното развитие, дисциплината, обучението и мотивацията на личния състав, качеството на новите образци снаряжение и екипировка, използвани от личния състав на 38-ми механизиран батальон.     ... още
 
От 8 до 17 юни в местността „Смолянски езера“ се провежда летен полеви лагер с военнослужещи от 101-ви алпийски полк под ръководството на командира на полка полковник Димитър Кацаров.
По време на полевата подготовка, която протича при тежки метеорологични  условия, ниски температури и ежедневен дъжд, са планирани 10-часови дневни и нощни занятия по огнева, тактическа, алпийска, инженерна, ЯХБЗ и Е подготовка,  48-часови занятия по патрулиране, бивакуване и оцеляване в планината, извършване на пеши марш на разстояние до 35 км, както и 5-дневен специализиран курс за всички снайперисти от полка.
В полевия лагер участват щабът на полка, пет алпийски роти, разузнавателен и инженерно-сапьорен взвод, както и логистичен модул.
Със заповед на ... още
Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Специализиран екип от 61-ва механизирана бригада беше задействан вчера,  8 юни, за обезвреждане на боеприпас, открит в местността „Аневско кале“ над гр. Сопот. Под ръководството на капитан Методи Киряков военнослужещите извършиха разузнаване, при което установиха, че това е невзривен 152 мм корозирал снаряд с взривател, без маркировка. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен на учебен полигон „Анево“.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени