• Седем дни военнослужещи от Сухопътните войски се борят с огненото бедствие на територията на страната

  • Нови групи военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в бoрбата за овладяване на огнената стихия, завладяла област Ямбол

  • Трето бригадно командване – Благоевград чества 187 години от рождението на Васил Левски

   
   
НОВИНИ
В периода от 23-25 юни в пункта за постоянна дислокация на Десети механизиран батальон-Враца, от състава на Бригадно командване - Благоевград и на Тактически учебен полигон „Бутов дол“, се проведе национална сертификация на моторизирана пехотна рота към Усилените сили за отговор на НАТО (eNRF-21).
Сертификацията извърши комисия от Командването на Сухопътните  войски с председател полковник Иван ... още
Оценка „Боеготов“ получи национален поддържащ елемент и лекоманеврена рота (4-ти артилерийски полк-Асеновград и 61-ва механизирана бригада-Карлово), след проведено сертификационно тактико-специално учение. Целта беше да се провери и оцени готовността на формированието за дежурство в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина – „Алтеа“ и в оперативния резерв на операцията на НАТО в Косово.
Сертификацията се проведе от 23 до 25 юни в района на 4-ти артилерийски полк, а оценяването се извърши от комисия с председател подполковник Валери Игнатов от Съвместното командване на силите.
Сертификацията започна с брифинг на  помощник-националният командир на контингента подполковник Недялко Киров от 4-ти артилерийски полк. Беше ... още
Военнослужещи от състава на 101-ви Алпийски полк с ръководител майор Данаил Карабов взеха участие в специализиран курс за десантиране, който се проведе от  22 до 24 юни във 24-та авиационна база - Крумово.
  Военнослужещите изпълняваха десантиране по способите „бързо въже“ и „рапел“ с пълно бойно снаражение от вертолет „Кугър“.
Курсът се проведе под ръководството на  подполковник Петко Кискинов и инструкторите старши сержант  Иван Кацаров и редник Евгени Денчев от състава на авиациационната база.
За втора поредна година отличието „Доблест” - I степен за спасен човешки живот беше връчен на военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Церемонията се проведе на 22 юни в зали „Стремци”, където  председателят на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен о. з. подп. инж. Радослав Георгиев удостои с приза ефрейтор Марин Кънев от 3-ти механизиран батальон и ефрейторите Чавдар Караджов и Борислав Лилов от зенитно-ракетния дивизион, които на 11 май на подбалкански път София-Бургас, спасяват живота на млад мъж. Доблестта и смелостта са качества, достойни за уважение, които са акцент в личностното изграждане на военнослужещите от 61 механизирана бригада.
О. з. подп. инж. Радослав Георгиев връчи и ... още
 
Сбор на снайперистите от формированията на Сухопътните войски – втори модул, се провежда в 31-ви механизиран батальон - Хасково от състава на 2-ра механизирана бригада.
От 15 юни, в продължение на две седмици, снайперистите усъвършенстват своите основни навици и умения, необходими за ефективна работа при изпълнение на различни по тип, място и цел задачи.  Подготовката се провежда под ръководството на капитан Румен Везев – началник на отделение „Тактическо” в 31-ви механизиран батальон.
Сборът започна с проверка на придобитите до момента знания и продължава с усвояване на нови такива.
На практическите занятия се изгражда психическата устойчивост на снайперистите. Те се провеждат в реална обстановка, което способства за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени