В изпълнение на  плана за работа на Щаба на Сухопътните войски на 07 и 08.06.2012 година във военно формирование 42 600- Мусачево се проведе учебно-методически сбор с еколозите от формированията на Сухопътни войски. 
По време на двудневния  сбор се разискваха въпроси, свързани с опазването на околната среда във формированията на Сухопътните войски, изискванията, времевите периоди и ограниченията, налагани в полевите учебни полигони на Сухопътните войски, съгласно „Натура 2000”. Обсъдена бе и Концепцията за опазване и възстановяване на околната среда в районите на дислокация на военните формирования и в местата за провеждане на учения и мероприятия, свързани с отбраната на страната. 
Сборът се проведе под ръководството на подполковник Христо НАЙДЕНОВ – Главен еколог на Сухопътните войски.
От 6 до 8 юни 2012г. на полигон Ново село подразделение от състава на  военно формирование 22220 – Сливен с командир полковник Христо Стаматов проведе ротно тактическо учение с бойна стрелба. Темата на учението е отбрана на танкова рота на самостоятелно направление в планинско-гориста местност. Учението бе наблюдавано от полковник Цветко Червенков и подполковник Емил Манев от отдел „Бойна подготовка” в Командването на Сухопътните войски, които дадоха висока оценка за цялостната организация и провеждането му.
На 5 юни край село Лозенец, община Стралджа избухна склад за боеприпаси на фирма „Берета трейдинг”. Още в  първите часове на инцидента по указание на министъра на отбраната г-н Аню Ангелов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев група от 8  военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен се отрави към района на инцедента и съвместно с военна полиция отцепиха района на инцидента. На следващият ден 26 военнослужещи от военното формирование под ръководството на оръжейния експерт майор Атанас Енчев  продължиха работата си по овладяване на кризисната ситуация. Те поставиха 50 броя табели с надпис „Внимание! Невзривени боеприпаси! При откриване звъни на тел.112”, с които маркираха три-километровата зона за сигурност в непосредствена близост до поразения от взривовете район.
От 7-ми юни 2012 г. 16 военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен продължиха  да  охраняват ... още
За времето от 5 до 7 юни 2012г. във военно формирование 52740 – Хасково комисия от Щаба на отбраната извърши сертификация на седма механизирана рота за участие  в операцията на международните сили за сигурност ISAF, Афганистан. Ротата ще изпълнява задачи по охрана на външния периметър на летище Кабул.
На 6 и 7 юни се проведе тактико – специално учение на тема : „Действие на рота от състава на международните сили за поддържане на сигурността в зоната за отбрана на летище.”
Национален командир на контингента е полковник Пламен Атанасов началник на отдел „Операции” в Командването на Сухопътните войски.
Командир на ротата е капитан  Христо Василев – командир на механизирана рота във военно формирование 52740 – Хасково.
Днес, 7 юни 2012 г. в изпълнение на годишния План за подготовка на командирите, щабовете и войските от Сухопътни войски  през  учебната  2012 г. в Командването на Сухопътни войски под ръководството на заместник-началника на Щаба на Сухопътни войски полковник Гошо Мерджанов се проведе Основна планираща конференция за КЩУ „Траен мир 12”. Учението ще се проведе със щаба на военно формирование 32990 – Пловдив с привличане на подразделения за реални действия на ПУП „Корен” в периода 02 – 05.10.2012 г.
Целта на конференцията беше да се съгласуват процесите на планиране и подготовка на учението между отделните звена, които ще участват в него.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени