Целта на срещата бе генерал-майор Василев да изкаже своята и на ръководството на СВ благодарност, за незаменимата помощ, която офисът за отбранително сътрудничество на САЩ оказа през последните 3 години при реализирането на военното сътрудничество между сухопътните войски на България и САЩ.
Генерал-майор Василев отбеляза, че благодарение на лична ангажираност и себеотрицание на подполковник Барлоу, са реализирани важни за Сухопътните войски на Българската армия проекти като:
- езикова програма за обучение по английски език на личен състав от 61 мбр, през която към момента са преминали обучение над 150 военнослужещи. Трима военнослужещи са преминали специализирано обучение за езикови инструктори. Продължава развитието на програмата и за други военни формирования на Сухопътните войски;
- обучението в курсове по програмата IMET на Правителството на САЩ  се увеличи три пъти през настоящата 2012 г. в сравнение с миналата година. С подкрепата на Офиса за ... още
123 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 27 юни,  бяха открити и изнесени 16 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 481 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи, като в резултат на техните усилия 95% от нивите с ечемик вече са проверени.
Днес, 28 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в землищата на селата Лозенец и Горно Александрово.
На 26 юни 2012г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов за втори път в рамките на една седмица инспектира дейността на военнослужещите от Сухопътните войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 
На срещите с групата работеща в тактическия оперативен център и с военнослужещите от състава на специализираните групи бригаден генерал Ненов не скри задоволството си от създадената отлична организация и добре свършената работа. Воините от Сухопътните войски за пореден път доказаха, че са готови да изпълняват своята мисия за подкрепа на населението при бедствия и аварии. Тяхната упорита работа при особено тежки условия направи възможно навременното прибиране на реколтата в района на инцидента.
Отлична оценка за дейността на специализираните групи бе дадена  по-късно през деня и от кризисния щаб  ... още
126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 25 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси и 65 килограма взривни остатъци. Разузнати и повърхностно прочистени са вече 14,3% от общата засегната площ. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в ниви засети с пшеница в землището на село Лозенец, община Стралджа при изключително тежки условия.
Днес, 26 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделски ниви с ечемик в района на село Горно Александрово, община Сливен.
В изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време” и на основание заповеди на министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов, на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на Командващия  СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидиране на последствията от инцидента в района на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш”, гр. Стралджа, област Ямбол с оператор „Берета Трейдинг” ООД – София.
В резултат на това през изминалата седмица 136 военнослужещи с 27 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски, извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2746 декара  прилежаща територия от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени