Днес, 02.07.2012 г., в гарнизон Плевен бе извършено тържествено предаване/приемане на бойното знаме на Пета механизирана бригада, от командира на бригадата бригаден генерал Валентин Петров Буров на командира на новосформирания Единен център за начална подготовка – полковник Николай Иванов Бешев.
Тържествено слово-обръщение на церемонията произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. В словото си той  благодари на всички военнослужещи от Пета механизирана бригада за всеотдайната им служба в редовете на бригадата и Сухопътните войски. Генерал-майор Стефан Василев пожела на военнослужещите от Единния център за начална подготовка приемствеността да не се заключава само в приемането на бойното знаме и номера на военното формирование 22160, а с дела да докажат, че са достойни наследници на Пета механизирана бригада и да създадат работещ колектив, който да се превърне в успешно функциониращо войсково формирование от състава на Сухопътните ... още
През втората половина на миналия месец при добра организация, се проведе курс по високопланинска подготовка с военнослужещите от военно формирование 28330 – Смолян от състава на 68 бригада специални сили, Преди започването му, военнослужещите бяха запознати с темите, занятията,  мерките за безопасност и местата, където ще се отработват практическите въпроси. Ежедневно бяха преодолявани различни по трудност терени и се изминаваха средно между 12-17 километра.
Курсът включваше основно занятия по Специализирана алпийска подготовка и Военно медицинска подготовка. Бяха отработени учебни въпроси по изграждане на парапети, движение по тях, спускане по способа „рапел”, придвижване в трудни и пресечени терени, използвайки алпийска екипировка и оборудване, осигуряване, самоосигуряване и преодоляване на различни скални форми.
Задачата бе да се окаже помощ на пострадал и да бъде транспортиран до удобно място или път за предаването на пострадалият на ... още
В изпълнение на третата мисия на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време” и на основание заповеди на министъра на отбраната на Република България г-н Аню Ангелов, на Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, на Командващия  СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов и на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев е създадена организация за оказване на помощ на държавната и местната администрация по ликвидиране на последствията от инцидента в района на „Производствено-складова база за боеприпаси   - Стралджа – Мараш”, гр. Стралджа, област Ямбол с оператор „Берета Трейдинг” ООД – София.
В резултат на това през изминалата седмица 128 военнослужещи с 23 броя автомобилна и специална техника от различни формирования на Сухопътните войски, извършиха прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2220 декара  прилежаща територия от ... още
Във военно формирование 28880 - Белене се проведе курс „CIED COMBAT ENGINEERS” /противодействие на импровизирани взривни устройства от специализирани инженерни тимове/, като част от съвместната българо-американска подготовка „Black Sea Rotational Force 2012” и в изпълнение на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2012 г.
Курсът се проведе от 26.06 до 28.06.2012 г., под ръководството на американски военнослужещи – инструктори, специалисти в областта на противодействието на импровизирани взривни устройства /ИВУ/. Съвместната подготовка се оценява като изключително полезна за българските инженерни специалисти.
В хода на занятията по време на брифингите военнослужещите се запознаха с опасностите от ИВУ и начините на движение при откриването им. След което, практически отработиха задачи по откриване, маркиране и докладване за наличието на импровизирани взривни устройства при движение пеш и на машини.
126 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 28 юни,  бяха открити и изнесени 5 броя невзривени боеприпаси. Разузнати и повърхностно прочистени са 407 декара. Специализираните екипи  изпълняваха отново задачи в районите на земеделските земи, като в резултат на техните усилия 100% от нивите с ечемик вече са проверени.
Днес, 29 юни, се извършва ротация на военнослужещите от специализираната тактическа група и приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в землищата на селата Лозенец и Горно Александрово.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени