130 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 21 юни,  бяха открити и изнесени 30 броя невзривени боеприпаси. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 790 декара засети със земеделски култури. Специализираните екипи  изпълняваха задачи при изключително тежки условия, при стриктно спазване на мерките за безопасност.
Днес, 22 юни, приоритетно продължава визуалното претърсване и маркирането на откритите боеприпаси в земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата.
От 19 до 20 юни във войскови район Горна баня се проведе  тактическо учение за национално сертифициране на модул от рота CIMIC от състава на в.ф. 28610 – София  за участие в NRF-2013г. Командир на модула е капитан Милена Късльовска.
Комисия от Сухопътните войски с председател подполковник Николай Киров, провери готовността на модула за застъпване в дежурство. Беше изграден  CIMIC център, практически се проиграха ситуации от пълния спектър CIMIC задачи, като се ползваха утвърдените тактики, техники и процедури. Сертифицирането приключи с оценка „Отличен” за модула подготвящ се за участие в NRF-2013г.
Ден по-късно започна сертифицирането на взвод за радиационно и химическо разузнаване от 1 батальон за ЯХБЗ и Е от състава на в.ф. 42600 – Мусачево, за участие в NRF-2013г.
В хода на националното сертификационно учение „PEACE DEFENDER 2012” комисия от Сухопътните войски с председател полковник Анатоли Грозданов ... още
На 20.06.2012 г. в гарнизон Хасково се проведе Заключителният етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. Гости на военнослужещите по време на прегледа  бяха областният управител на област Хасково г-жа Ирена Узунова и заместник-кметът на града г-жа Недялка Сталева, както и много граждани.
В Заключителния етап на прегледа на любителското художествено творчество в Сухопътни войски. взеха участие най-добре представилите се  на прегледите във военните формирования индивидуални изпълнители и състави от 61 механизирана бригада - Карлово, 2 лека пехотна бригада - Стара Загора, 4-ти артилерийски полк - Асеновград, 55-ти инженерно-сапьорен полк - Белене, 110-ти логистичен полк - Пловдив, Центъра за подготовка на танкови подразделения - Сливен и 68-ма Бригада специални сили - Пловдив. Техните изпълнения бяха оценявани от комисия от Командването на Сухопътните войски с председател началника на отдел „Личен състав” полковник ... още
На 20 юни 2012г. заместник – министърът на отбраната господин Валентин Радев беше при военнослужещите от Сухопътни войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 
130 военнослужещи от Сухопътните войски, включени в състава на Специализирана тактическа, Специализирана инженерна група, Инженерно взривна команда и две групи  за визуално претърсване и маркиране на открити боеприпаси продължават да извършват прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш” .
През вчерашния ден, 20 юни,  бяха открити и изнесени 23 броя невзривени боеприпаси и 70 килограма взривни остатъци. Разузнатата и повърхностно прочистена е площ около 588 декара. Специализираните екипи  изпълняваха задачи в ниви засети с ечемик, пшеница и ... още
На 19 юни 2012г. заместник - командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов беше при военнослужещите от Сухопътните войски, които работят за прочистване от взривни остатъци и невзривени боеприпаси в района на „Производствено-складова база за боеприпаси - Стралджа – Мараш”. 
Посещението на бригаден генерал Ненов започна с кратък брифинг на ръководителя на групата работеща в тактическия оперативен център полковник Иван Сяров, след което продължи с разговори с военнослужещите от състава на специализираните групи. На тях бригаден генерал Ненов, акцентира върху значимостта на операцията и важността от стриктното спазване на мерките за безопасност.
Бригаден генерал Ненов, заедно с  министъра на земеделието и храните г-н Мирослав Найденов и областния управител на Ямбол г-н Димитър Иванов обсъдиха приоритетните райони, които ще бъдат разузнати и прочистени.  По-късно през деня те се срещнаха и с жителите от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени