За времето от 5 до 7 юни 2012г. във военно формирование 52740 – Хасково комисия от Щаба на отбраната извърши сертификация на седма механизирана рота за участие  в операцията на международните сили за сигурност ISAF, Афганистан. Ротата ще изпълнява задачи по охрана на външния периметър на летище Кабул.
На 6 и 7 юни се проведе тактико – специално учение на тема : „Действие на рота от състава на международните сили за поддържане на сигурността в зоната за отбрана на летище.”
Национален командир на контингента е полковник Пламен Атанасов началник на отдел „Операции” в Командването на Сухопътните войски.
Командир на ротата е капитан  Христо Василев – командир на механизирана рота във военно формирование 52740 – Хасково.
Днес, 7 юни 2012 г. в изпълнение на годишния План за подготовка на командирите, щабовете и войските от Сухопътни войски  през  учебната  2012 г. в Командването на Сухопътни войски под ръководството на заместник-началника на Щаба на Сухопътни войски полковник Гошо Мерджанов се проведе Основна планираща конференция за КЩУ „Траен мир 12”. Учението ще се проведе със щаба на военно формирование 32990 – Пловдив с привличане на подразделения за реални действия на ПУП „Корен” в периода 02 – 05.10.2012 г.
Целта на конференцията беше да се съгласуват процесите на планиране и подготовка на учението между отделните звена, които ще участват в него.
В изпълнение  на „Националнен  план  за сертифициране на декларираните формирования от Въоражените сили на Република България” и „План за подготовка на командирите, щабовете и формированията от 61 мбр за 2012г.”  от  05 до 07.06.2012г. на ГУЦ „Тюлбето” се проведе учението  „Съюзен Щит -2012г.” и в него взе участие военно формирование 22180 – Казанлък.
Учението беше организирано от Командването на Сухопътните войски и имаше за цел да оцени  способностите на щаба на формированието  да планира и  управлява действията на подразделенията при провеждане на операция на многонационални съвместни оперативни сили.
Офицер планиращ учението беше командирът на Съхопътните войски генерал-майор Стефан Василев, а провеждащ учението беше командирът на 61 мбр бригаден генерал Красимир Кънев.
В съответствие с изискванията на CREVAL по време на учението комисия от командването на ... още
На 05.06.2012 г. във военно формирование 24620 – Свобода, в изпълнение на План за работа с Асоциацията на военните аташета, акредитирани за Република България, се състоя протоколна визита на 25 военни аташета от 14 държави, водени от полковник Венцислав Симеонов – държавен експерт в дирекция „Отбранителна политика”. Целта на посещението бе запознаване на чуждестранните представители с ролята и мястото на 1 разузнавателен полк в структурата на Българската армия.
На брифинга командирът на военното формирование полковник Стоян Стоянов запозна гостите със задачите и оперативните възможности на военното формирование, както и с целите, които стоят пред военнослужещите.
В ранния следобед заместник командирът - подполковник Атанас Атанасов, представи музейната експозиция, отразяваща историята на полка, а по-късно и техниката, въоръжението и снаряжението с които разполага формированието.
При отпътуването на чуждестранната делегация полковник ... още
За военнослужещите от Центъра за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) с командир полковник Христо Стаматов, част от задачите през месец май бяха свързани с планирани стрелби и учения на полигон Ново село. Тяхното протичане е заложено в плана на Сухопътните войски и е съобразно графика за ползване на ПУП Ново село, утвърден от Съвместно командване на силите. При това излизане на полигон Ново село във фокуса на бойната подготовка бяха стрелбите денем и нощем с щатен изстрел, които са кулминация на подготовката и най-точния показател за професионализма и практическите умения на танкистите в условия максимално близки до бойните.
През месец май ЦПТП осигури и изпълнението  на упражненията от контролните стрелби на курсантите от НВУ “Васил Левски”.
Контрол и помощ при проведените стрелби на полигон  Ново село осъществиха командирът на военното формирование полковник Христо Стаматов, началникът на щаба полковник Стефан Горчев, ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени