На 30 май 2012 г. модулни формирования за разузнаване, идентифициране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от състава на Сухопътните войски унищожиха намерени невзривени беприпаси.
Екип от военно формирование 26400 - Благоевград с ръководител капитан Петър Трайков унищожи  1 брой артилерийски снаряд, открит в градския парк на гр. Кресна, община Сандански.
Край с. Благово, община Монтана, в непосредствена близост до автобусна спирка на междуградския път II – 81 беше открита  1 брой ръчна отбранителна граната. Намерения невзривен боеприпас беше идентифициран и унищожен от модулно формирование oт военно формирование 28610 - София с ръководител ст. лейтенант Иван Панайотов. 
 
На 30 май 2012 година военнослужещи от военно формирование 42 600-Мусачево и представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски взеха участие в празнична проверка (заря) в град Белоградчик по случай 162-та годишнина от избухването на най-голямото възстание в Северозападна България против Османско владичество.
Стотици жители на община Белоградчик приветстваха на площада в града стройните редици на военнослужещите от военно формирование 42600-Мусачево и Представителния духов оркестър на Сухопътни войски. 
На тържеството присъстваха председателят на Народното събрание госпожа Цецка ЦАЧЕВА, кметът на общината господин Борис НИКОЛОВ. представители на местната администрация, ученици от региона и духовници от Видинската епархия.
От името на командира на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев на кмета на общината г-н Борис Николов бе връчен поздравителен адрес по случай годишнината от историческото събитие.
 
На 28 май 2012 г. на основание молба от кмета на град София към Министерството на отбраната за оказване на съдействие на населението в с. Владая, Община София, група от 8 военнослужещи от състава на военно формирование 44220 – Пловдив с ръководител майор Данаил Стоицев, построиха 60 тонен мост с дължина 10 метра над притока на река Суха Елешница на ул. „Китен”.
С изграждането на съоръжението се осигури достъпа на хората и моторните превозни средства от засегнатия район до центъра на селото.
На  28 май 2012 година в град Горна Оряховица се отбелязаха 136-та годишнина от обесването на ръководителят на Първи революционен окръг по време на Априлското въстание през 1878 г. Георги Измирлиев и 170-та годишнина от рождението на Елена Грънчарова, която е една от основателките на Женското дружество в града и оглавява и бунта на жените в Горна Оряховица против войната и за завръщането на мъжете по родните им места през 1918 г..
В честванията на годишнините участваха командирът на Сухопътните войски – генерал майор Стефан Василев, народният представител Мирослв Петков, кметът на град Горна Оряховица  инж. Добромир Добрев, председателят на общинския съвет град Горна Оряховица Даниел Костадинов, представители на политически партии и обществени организации, жители и гости на града.
През деня с военнен ритуал, проведен от военнослужещи от военно формирование 22790 – Горна Оряховица и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски бяха ... още
 
На  27.05.2012г. военнослужещи от военно формирование 22160 – Плевен и Представителния духовия оркестър на Сухопътните войски  взеха участие в провеждането на тържествена проверка (заря) в град град Козлодуй по случай 136-та годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.  На ритуалът присъстваха областният  управител на област Враца г-жа Пепа Владимирова, г-жа Мая Занева – Председател на общински съвет на община Козлодуй, г-н Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ «Козлодуй - ЕАД», депутати, много жители и гости на град Козлодуй.
Слово по случай 136 годишнината  от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета произнесе кмета на община Козлодуй господин Румен Маноев.
Тържествената проверка (заря) завърши с отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на Козлодуйския  бряг.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени