На 14 юни 2012г. приключи поредното обучение на сержанти от Сухопътните войски за придобиване на квалификация - втори модул „Командири на механизирани отделения”. То премина в Центъра за подготовка на танкови подразделения (ЦПТП) – Сливен с командир полковник Христо Стаматов.
Изпитите по огнева и тактико-специална подготовка бяха проведени на огневи комплекс Батмиш и оценявани от комисия, председателствана от подполковник Красимир Лицов от отдел „Бойна подготовка на войските” на Командването на Сухопътните войски, който изрази удовлетвореността си от показаното от обучаемите по време на изпитите. „Безспорно е сериозното отношение на командния състав на ЦПТП, който осигурява необходимите условия за добра подготовка. Това е важно, защото обучението на сержантския състав е свързано с бъдещото развитие на Българската армия” посочи подполковник Лицов.
Днес, 13.06.2012г., се навършват 50 години от създаването на учебен полигон „Корен", сформиран през 1962 година с  Разпореждане на началника на ГЩ на БНА ”.
Полигона е предназначен за провеждане на тактически учения с бойни стърелби, занятия по тактико - специална подготовка с родовете войски, командно - щабни учения с подразделения, части и съединения от Сухопътните войски и учения с международно участие.
По случай празника За командира на учебния полигон майор Радостин  Маринов прочете поздравителен адрес от името на Командира на Сухопътните войски генерал – майор Стефан Василев и връчи награди на отличилите се със своята работа военнослужещи и цивилни служители от състава на военното формирование.
В изпълнение на  плана за работа на Щаба на Сухопътните войски на 07 и 08.06.2012 година във военно формирование 42 600- Мусачево се проведе учебно-методически сбор с еколозите от формированията на Сухопътни войски. 
По време на двудневния  сбор се разискваха въпроси, свързани с опазването на околната среда във формированията на Сухопътните войски, изискванията, времевите периоди и ограниченията, налагани в полевите учебни полигони на Сухопътните войски, съгласно „Натура 2000”. Обсъдена бе и Концепцията за опазване и възстановяване на околната среда в районите на дислокация на военните формирования и в местата за провеждане на учения и мероприятия, свързани с отбраната на страната. 
Сборът се проведе под ръководството на подполковник Христо НАЙДЕНОВ – Главен еколог на Сухопътните войски.
От 6 до 8 юни 2012г. на полигон Ново село подразделение от състава на  военно формирование 22220 – Сливен с командир полковник Христо Стаматов проведе ротно тактическо учение с бойна стрелба. Темата на учението е отбрана на танкова рота на самостоятелно направление в планинско-гориста местност. Учението бе наблюдавано от полковник Цветко Червенков и подполковник Емил Манев от отдел „Бойна подготовка” в Командването на Сухопътните войски, които дадоха висока оценка за цялостната организация и провеждането му.
На 5 юни край село Лозенец, община Стралджа избухна склад за боеприпаси на фирма „Берета трейдинг”. Още в  първите часове на инцидента по указание на министъра на отбраната г-н Аню Ангелов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев група от 8  военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен се отрави към района на инцедента и съвместно с военна полиция отцепиха района на инцидента. На следващият ден 26 военнослужещи от военното формирование под ръководството на оръжейния експерт майор Атанас Енчев  продължиха работата си по овладяване на кризисната ситуация. Те поставиха 50 броя табели с надпис „Внимание! Невзривени боеприпаси! При откриване звъни на тел.112”, с които маркираха три-километровата зона за сигурност в непосредствена близост до поразения от взривовете район.
От 7-ми юни 2012 г. 16 военнослужещи от военно формирование 22220 – Сливен продължиха  да  охраняват ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени