Висока оценка на дейността на Сухопътни войски даде президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който наблюдава заключителния етап на тактическото учение „Мирен страж - 2013“ за национално сертифициране на 3-та батальонна бойна група от 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски, което се проведе на 7 ноември 2013 г. на учебен полигон „Ново село“. Върховният главнокомандващ Плевнелиев заяви:  „Видяхме едни способности на световно ниво, една добре свършена работа и искам да поздравя ръководството на българските Сухопътни войски за това, че успешно минаха теста и бяха сертифицирани. Това е  успех, който трябва да бъде посочен и нека цялата нация да знае, че нашите военни си вършат добре работата.”

Генерал-майор Нейко Ненов изтъкна, че е радваща високата оценка дадена от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, а постиженията са резултат на усилията на военнослужещите от 61-ва бригада и по-точно на 2-ри механизиран батальон. „Те демонстрираха, че имат способности да изпълняват задачи и по трите мисии, които са възложени на Българската армия и в частност на Сухопътни  войски”, каза още генерал-майор Нейко Ненов.

Освен от президента действията на военнослужещите бяха наблюдавани и от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирите на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили - генерал-майор Нейко Ненов генерал-майор Константин Попов,  контраадмирал Румен Николов, областния управител на Сливенска област Корнелий Желязков, кмета на гр. Сливен инж. Кольо Милев и др.

Гостите наблюдаваха реалните действия на войските на местността. След прекъсване на контакт с противостоящите сили беше извършен маньовър и заемане на алтернативни позиции и рубежи. В хода на действията беше осигурена индиректна огнева поддръжка, последвани от контрамобилност и обща инженерна поддръжка. Извършени бяха действия и по медицинска евакуация и операции за евакуиране на повредена техника.

По време на разиграните тренировки осигуряването на близка авиационна поддръжка и авио-медицинска евакуация се извършваше от екипажи от авиобазите Безмер и Крумово и от екипи на Военномедицинска академия. В „Мирен страж - 2013“ участваха военнослужещи от Националната гвардия на щата Тенеси, Корпуса на морската пехота на САЩ и взвод военна полиция от Сухопътните войски на САЩ в Европа.

Елементите от учението  допринесоха за повишаване на бойните способности при водене на отбранителни операции чрез целенасочена подготовка на командирите, щаба и личния състав на ББГр и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури при планиране и провеждане на операции в многонационална среда.

Основната задача на„Мирен страж - 2013“  бе да се оцени и потвърди нивото на оперативна съвместимост, интеграция и свързаност на системата за командване и управление на батальонната бойна група. Бъдещата мисия на Батальонната бойна група от 61 механизирана бригада (3 ББГр/61 МБР) е да провежда непрекъсната подготовка по поддържане на постоянна готовност за защита на териториалната цялост и независимост на Република България, операции по ликвидиране на последствията от бедствия и аварии, а така също и за участие в пълния спектър от операции на НАТО.

Цялото тактическо учение се проведе от 30.10.2013 г. до 07.11.2013 г. на ПУП „Ново село” с цел оценка на готовността, бойните способности и оперативната съвместимост на батальонната бойна група за участие в съвместни съюзни операции. Организирано е от Командването на Сухопътните войски и е финален етап от подготовката и процеса на сертифициране на 2-ри механизиран батальон и придаваните му формирования като Батальонна бойна група (ББГр) от състава на 61 механизирана бригада.

Планиращ учението е генерал-майор Нейко Ненов - командир на Сухопътните войски, а директор на учението е командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени