Част от тържественото честване на 128-ата годишнина от Сръбско-българската война и празник на Сухопътните войски - 19 ноември и 40 годишнината от създаването на КСВ бе походът „По стъпките на Сливнишките герои” с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования на войските и представители на местната власт на община Сливница, начело с кмета на общината Васко Стоилков.

На различни етапи от похода към основната колона се присъединиха и представители на Подофицерско дружество „Гургулят – потомци”, генерали от резерва, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, както и жители на гр. Сливница.

Началото на похода бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците в похода се построиха за отдаване на почит на героите.

Гост-лекторът от Военна академия „Георги Раковски” доцент доктор Станчо Станчев припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, до последна капка кръв, дават всичко от себе си, за да защитят Съединението на България.

След откриването, и отзвучаването на последните звуци от Химна на Република България командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и кметът на град Сливница поднесоха цветя пред Паметника на капитаните.

Начело с представителния духов оркестър на Сухопътните войски, колоната продължи пътя си към центъра на града, където на площада пред паметника на загинали се проведе вторият ритуал.

В присъствието на много жители на град Сливница, воини от Сухопътните войски поднесоха венци от името на Командира на СВ генерал-майор Нейко Ненов, кметът на Сливница Васко Стоилков и председателя на общинския съвет Георги Георгиев.

Седмокласниците Светлана Нацева и Васил Димитров от СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Сливница разказаха за историята на паметника и за участието на жители от областта в Сръбско-българската война от 1885 г.

Генерал-майор Нейко Ненов награди с кортик на Сухопътните войски акад. арх. Георги Стоилов, автор на Пантеона на загиналите край село Гургулят.

Кметът на Сливница изказа своята благодарност към Командването на Сухопътните войски, че провежда празника си именно на територията на община Сливница. „Тук е най- подходящото място за такъв празник. Всички можем да се гордеем с подвига на нашите предци, а аз се гордея много.”, подчерта той.

Крайната цел на похода бе Пантеонът на загиналите край село Гургулят.

На тържеството пред монумента авторът на паметника акад. арх. Георги Стоилов разказа за неговото построяване.

 Пред Пантеона генерал-майор Нейко Ненов награди военнослужещи и цивилни служители от Командването и военните формирования на Сухопътните войски, отличили се със своята работа през годината.

Тържественият ритуал приключи с поднасяне на цветя от командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, кмета на град Сливница Васко Стоилков и арх. Георги Стоилов.

Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени