Днес 21 март 2014 г., на УП „Ново село” започна мултинационалното командно – щабно компютърно подпомагано учение „SABER GUARDIAN 2014”.
Церемонията по откриване на учението беше водена от неговите ко-директори – генерал-майор Ричард Лонго – заместник-командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа и бригаден генерал Красимир Кънев – заместник-командир на Сухопътните войски.
„Провеждането на съвместни учения от такъв тип дава възможност те да се превърнат в открит форум за обмен на опит и идеи. Това от своя страна прави възможно прилагането на нови модели за работа – по-прогресивни и адекватни на съвременните операции. Крайната цел на ученията от подобен характер е да се подобри съвместимостта между въоръжените сили на страните – участнички, както и да се повиши взаимното доверие и разбирателство между тях.
Успешното приключване на учението ще повиши ролята на страните – участнички в процеса на ... още
Днес 19.03.2014 г. на тържествена церемониия по приемане и сдаване на длъжността „Командир на 38-ми” батальон за ЯХБЗ и Е”, майор Анатолий Димитров прие командването на военно формирование 42600 – Мусачево от подполковник Васко Михайлов. На церемонията присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски – бригаден генерал Красимир Кънев и комисия от Командването на Сухопътните войски.
В обръщението си към военнослужещите бригаден генерал Кънев благодари на подполковник Михайлов за професионализма и всеотдайността по време на неговата служба във военното формирование и посочи очакванията си от новия командир – майор Анатолий Димитров.
Той пожела успешно изпълнение на задачите, поставени пред батальона в интерес на развитието на Сухопътните войски и на Българската армия.
Полковник Михайлов, вече като началник на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е” в Командването на Сухопътните войски, произнесе ... още
На 19.03.2014 г. от 16.00 ч. с военен ритуал бяха отбелязани 69 години от Дравската епопея. На официалната церемония състояла се пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов отдадоха почит на загиналите в Дравската операция по време на участието на България във Втората световна война.
На церемонията присъстваха командирът на военно формирование 54060 подполковник Веселин Христов, кметът на град Шумен г-н Красимир Костов, заместник-кметът по културата г-жа Живка Тонева, областният управител Венцислав Венков и ветерани от войните.
Слово произнесе полк. инж. д-р Нелко Ненов – декан на шуменския факултет към Националния военен университет „Васил Левски”.
Венци в знак на почит бяха поднесени от името на командването на Военен гарнизон Шумен, община Шумен, Областна администрация, Съюза на ветераните от войните – ... още
От 21 март до 04 април полигон „Ново село” ще се превърне в арена на най-голямото за годината международно учение SAIBER GUARDIAN с участието на близо 700 военнослужещи от 12 нации. От българска страна в учението ще вземат участие основно представители на командването на Сухопътните войски и на 2 мбр – Стара Загора.
SAIBER GUARDIAN е многонационално компютърно подпомагано командно-щабно учение, планирано да се проведе с домакинството на редица държави. Началото бе поставено през 2013 г, когато Румъния посрещна военнослужещи от десет държави – Азербайджан, Армения, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия и Украйна. Тази година към тях се присъединяват представители на ВС на Белгия и Турция.
Основните цели, които си поставя SAIBER GUARDIAN, са:
Укрепване, разширяване и задълбочаване на регионалното стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на сигурността; Повишаване ... още
На 19.03.2014 г. от 11.00 ч. на строевият плац на Единен център за начална подготовка се проведе тържествен ритуал по връчване на удостоверенията за завършен курс „Начална военна подготовка” на новоназначените войници в редовете на Българската армия.
В словото си командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев изрази увереност, че новоназначените войници ще се впишат достойно в новите си колективи, с действията си ще допринесат за издигане престижа на военната служба и реномето на българския войник зад граница.
Приветствие към военнослужещите произнесе и заместник-кметът на община Плевен Стефан Петков. В своето слово той, подчерта, че събитието е важен знак за цялото ни общество, утвърждаващ достойнството на войнския дълг и всеотдайността, с която го изпълняват военнослужещите от Българската армия. Армия, не само продължител на славните ни воински традиции, а и отстояваща своето място и сред страните членки на НАТО. Армия, гарант за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени