На 19.02.2014 г. бяха проведени проверки, изпити  и работни срещи в  Център за подготовка на специалисти ( ЦПС)-Сливен с командир полковник Христо Стаматов.
ПРОВЕРКА НА ПРОТИЧАЩОТО ОБУЧЕНИЕ ПО „НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА”
Полковник Цветко Червенков, началник на сектор „Подготовка на механизирани и танкови формирования” в отдел „Бойна подготовка” на Командването на Сухопътните войски (КСВ), заедно с подполковник Димитър Димитров от същия сектор, със заместник командира на ЦПС подполковник Алексей Бочев и офицери от ЦПС провериха протичащото обучение по „Начална военна подготовка” на  104-ма новоприети военнослужещи, които ще служат във военни формирования в Стара Загора и Ямбол. При наблюдаваното занятие по тактическа подготовка полковник Цветко Червенков изтъкна необходимостта от ясно и точно разясняване на поставяните задачи, важността от правилното трениране и усвояване на отделните елементи, ... още
КАРЛОВО
На 19.02.2014 г. от 09.00 часа военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, като поднесоха венец пред бюст-паметника му в района на формированието. Произведения посветени на Апостола рецитираха г-н Диньо Колев, който с прочувствен рецитал представи одата «Левски» от Иван Вазов и ефр. Кольо Колев – стихотворението «Обесването на Васил Левски».
По-късно от 10.00 ч. в църквата «Св.Богородица» гр. Карлово Пловдивският митрополит Николай отслужи панихида в памет на Дякона – Васил Левски.
 От 11.00 ч. на площад “Васил Левски” представителни роти и Военният духов оркестър от 61 мбр взеха участие във Възпоменателен митинг-поклонение в памет на Апостола.  
Слова за Васил Левски произнесоха г-жа Маргарита Златарева – председател на дружество "Васил Левски" на карловците, живеещи в София и ... още
На 18.02.2014 г. от 18.00 часа на площад «Васил Левски» в гр. Карлово хиляди българи почетоха 141-та годишнина от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски. На възпоменателната церемония в родния му град почетни гости бяха г-н Георги Първанов – президент на Р. България за периода 2002 - 2012, д-р Емил Кабаиванов– кмет на Община Карлово, Народни представители от 42-то НС, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, д-р Добромир Тотев – постоянен секретар на отбраната, бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция «Операции и подготовка» в щаба на отбраната, бригаден генерал Димитър Шивиков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Общински съветници и родолюбиви граждани.
Възпоменателната церемония откри кметът на община Карлово - д-р Емил Кабаиванов.
Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе акад. Константин Косев.
Преклонението пред паметта на Апостола – ... още
В навечерието на 141-та годишнина от гибелта на Васил Левски постоянният секретар на отбраната г-н д-р Добромир Тотев и бригаден генерал Стефан Петров – директор на дирекция „Операции” в щаба на отбраната посетиха 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово.
Командирът на бригадата бригаден генерал Димитър Шивиков изнесе информационен брифинг за структурата, задачите и целите на формированието. Гостите имаха възможността да разгледат района на бригадата, като посетиха новите езикови лаборатории, медицинския пункт и предоставената по „Програма за чуждестранно-финансово сътрудничество в областта на отбраната от САЩ” нова комуникационно-информационна система.
По-късно проф. дин Иван Стоянов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” представи пред гостите и военнослужещите от 61 мбр своята книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Преподавателят по история разказа интересни факти за живота и ... още
На 18.02.2014 г. военнослужещите от 101 алпийски батальон от състава на Сухопътните войски отбелязаха 141 години от обесването на Васил Левски пред бюст паметника на Апостола в двора на природо - математическата гимназия "Васил Левски" в гр.Смолян.
За първи път в град Смолян бе проведена заря - проверка, посветена на 141 години от обесването на Васил Левски. Участваха представителни части на 101 алпийски батальон -Смолян.
 Командващ зарята бе командирът на първа алпийска рота капитан Златко Белев, чийто рапорт бе приет от командира на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.
Гости на военния ритуал бяха кметът на община Смолян Николай Мелемов, секретарят на община Смолян, директорът на музея в град Смолян госпожа Таня Марева, представители на областна администрация.
Слово за живота и делото на Апостола произнесе директорът на природо- математическата гимназия "Васил Левски " госпожа Мария Илиева.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени