Под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов, от 16 до 22 март, в курортния комплекс Пампорово ще се проведе ски-лагер за деца на военнослужещи и граждански лица, загинали при или по повод изпълнение на служебния си дълг. В продължение на една седмица, повече от 50 деца, ученици и студенти на възраст от 5 до 25 години ще бъдат обучавани от професионални ски-инструктори на „Пампорово“АД и придружавани от военнослужещи от 101-ви алпийски батальон от състава на 68-ма бригада Специални сили на Сухопътните войски.
С идеята „Да подарим незабравим спомен на нашите деца!“ членовете на Сдружението на жените военнослужещи, с подкрепата на Министерството на отбраната, Командването на Сухопътните войски и „Пампорово АД“,  за втори пореден път ще реализират тази благотворителна инициатива.
Децата ще се обучават в групи до 10 души, разделени на начинаещи и напреднали скиори. На успешно завършилите курса ще бъде издаден сертификат за ... още
Днес, 13 март 2014 г., съгласно „План за подготовката на Сухопътните войски за 2014 година” се проведе учебно-методически сбор на главния сержант на Сухопътните войски старшина Любомир Ламбов.
В него взеха участие главните сержанти на военните формирования от състава на Сухопътните войски, офицери и главният юрисконсулт от Командването на СВ.
По време на учебно-методическия сбор бяха представени презентации по следните теми: „Ролята на сержанта в процеса на индивидуалното обучение на войници и сержанти” – от главния сержант на военно формирование 28880 – Белене старшина Стефан Димов и „Сержанта – лидер в малката бойна група” – от главен сержант на военно формирование 32990 – Пловдив старшина Данчо Четалбашев.
Участниците във форума обсъдиха актуални въпроси, свързани с обучението и повишаването на квалификацията на сержантите и дискутираха „Модела за професионално развитие на сержантите и ... още
Днес, 13.03.2014 г. от 11.00 ч. пред паметника на Лайош Кошут  в гр. Шумен се проведе ритуал по полагане на венци по случай Националния празник на Република Унгария. В ритуала взеха участие, военнослужещи от военно формирование 54060 – Шумен с командир подполковник Веселин Христов.
На церемонията присъстваха посланикът на Република Унгария у нас г-н Андраш Клейн и придружаващите го делегати, кметът на град Шумен г-н Красимир Костов и заместник-кметът по културата г-жа Живка Тонева.
Бяха поднесени венци и цветя от община Шумен, Шуменския военен гарнизон, областна администрация Шумен и посланника на Република Унгария.
Лайош Кошут е виден унгарски революционер, който след провала на Унгарската революция избягва в България в гр. Шумен. Духовните връзки между българския и унгарския народ, чието начало положиха Кошут и неговите сподвижници преди повече от един век продължават и днес.
На 10 и 11.03.2014 г. в гарнизон Асеновград се проведоха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия – 11-ти март, честването на 101 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 86 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
Мероприятията във връзка с честването на празника започнаха на 10-ти март, с церемония по награждаване на  отличили се военнослужещи и цивилни служители от командира на 4-ти Артилерийски полк, полковник Димитър Илиев. Наградите бяха осигурени от кмета на община Асеновград – доктор Емил Караиванов.
  На 11-ти март от 09.50 часа, Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили поздрави артилеристите с изпълнение на военни маршове.
От 10.30 часа на строевия плац започна тържественото събрание, посветено на празника. Точно по това време над казармения район прелетя хеликоптер Кугър, от 24-та Вертолетна авиобаза – Крумово. Това беше и ... още
Сведение за извършените дейности и изразходваните материали за изграждане на инженерното възпрепятстващо съоръжение на държавната граница от 04.03. до 09.03.2014 г., както следва:
1.       Състав на групата.
Личен състава участващ в операцията – 87 военнослужещи.
Техника – 45 единици.
 
2.       Изпълнени задачи:
От 08.03.2014 г. започна монтирането на оградна мрежа на второстепенна ограда и първия ред от спирала „Бруно”.
Продължат дейностите по прочистване на линията на инженерното съоръжение от скали, храсти и дървета и трасиране на оста на инженерното съоръжение.
 
2.1.    По доставка на материални средства.
Изпълнява се изготвения линеен график за подаване на заявки до изпълнителите.
Материалните средства се извозват към района на операцията – по график.
Доставен и вложен инертен материал за ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени