На 25 юли 2014 г. на полигон „Ново село“ се проведе „Ден зa посещение на високопоставени гости и представители на медиите“ на съвместната многонационална подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 14 – PLATINUM LION“.
Участниците от Българската армия, Морската пехота на САЩ, и ВС на Румъния, Великобритания и Азербайджан демонстрираха уменията си за патрулиране, конвоиране, действия при попадане в засада, действия на група за бързо реагиране, въздушна медицинска евакуация, рейдова операция и кордонно-издирвателна операция.
Гости на събитието бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на СКС контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, посланикът на Великобритания негово превъзходителство Джонатан Алън, директорът на дирекция „Логистика” бригаден генерал Валентин Кръстев, директорът на служба „Военна полиция” бригаден ... още
В изпълнение на „План за съвместна българо - американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2014 година” от 21 до 25 юли във военно формирование 28880 – Белене се проведе курс „Подготовка за работа с роботи за обезвреждане на импровизирани взривни устройства”
Занятията преминаха под ръководството на Кристофър Къри, Робърт Нийл и Пол Бърк-инструктори от състава на „Badger team” към Командването за съвместна подготовка на силите на САЩ в Германия.
 От българска страна участваха военнослужещи от военни формирования 28880, 54890 - Казанлък и 44200 – Стара Загора, с ръководител капитан Николай Георгиев.
Курсът започна с брифинг от американска страна и премина в практически занятия, които се проведоха в района на военното формирование и на полигона.
 В хода на курса военнослужещите отработиха задачи по откриване  на импровизирани взривни устройства (ИВУ) и техните елементи чрез използването ... още
Господа генерали, офицери, сержанти и войници,
Дами и господа цивилни служители,
 
Обръщаме се към Вас с молба за помощ.
Дъщерята на военния журналист Ценко Велев се нуждае от нашата подкрепа за набиране на средства за лечение в чужбина.
Наталия Ценкова Велева e само на 26 години и е болна от левкемия. Нуждае се от спешна операция  за присаждане на костен мозък.
Операцията не може да бъде извършена в България.
Сумата, необходима за лечението на Наталия е 250 хиляди евро.
 
Дарителската сметка за набиране на средства е в Пощенска банка на името на Наталия Ценкова Велева.
 
BG72BPBI79421020541901
 
В изпълнение на „Плана за съвместна българо - американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2014 г.” от 22 до 24.07.2014 г. във военно формирование 24620 - Свобода се проведе семинар - обучение по HUMINT разузнаване. Лектори на семинара бяха военнослужещи от 66-та разузнавателна бригада на СВ на САЩ в Европа. В семинара взеха участие  военнослужещи от състава на военните формирования 24620 - Свобода,   24150 - Стара Загора и 34750 - Карлово.
Занятията се проведоха под формата на лекции,  дискусии и упражнения на които военнослужещите споделиха своя опит в разузнаването и обсъдиха  въпроси от взаимен интерес.
Днес, 23.07.2014г. на строевият плац на в.ф.22160 в гр. Плевен се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на резервисти от доброволния резерв от трите вида Въоръжени сили – Сухопътните войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили.
Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от Единен център за начална подготовка и от доброволния резерв за нуждите на Българската армия.
„С клетвените слова „Заклех се” Вие изразявате готовността си да следвате завета на дедите ни от Аспаруховите конници, от хайдути и опълченци, от славните ни пълководци и хилядите воини, положили кости, за да я има България.”, каза в словото си полковник Николай Бешев. В него той припомни, че свещения обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени