По традиция личният състав на Сухопътните войски чества своя празник на 19 ноември, в чест на славните победи на Българската армия и воините, дали живота си по бойните полета в защита на Съединението и във войните за национално обединение.
Като част от състава на Сухопътните войски, 4-ти артилерийски  полк също се включи в честването на празника с провеждането на общоградски турнир по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров” на 02.11.2015 г. в гарнизонен учебен център „Червен”. Участваха отбори от 4-ти артилерийски полк, община Асеновград, Районно управление на МВР, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението, Архиерейско наместничество – Асеновград, Съюз на предприемачите – Асеновград, Многопрофилна болница за активно лечение – град Асеновград, Обединен отбор от представители на регионалните средства за масово осведомяване, Народно читалище „Родолюбие-1873”, отбор на кметството от село ... още
Днес, 3 ноември, се проведе първото за тази учебна година занятие по военна подготовка с ученици от 9-ти и 10-ти клас на средните училища в гарнизон Белене през учебната 2015/2016 г.
Днешното занятие бе проведено пред ученици от IX клас на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство в град Свищов от старшина Стефан Димов от военно формирование 28880 - Белене на тема „Отбрана на страната и задължения на гражданите на Република България”.
За лектори през новата учебна година от военно формирование 28880 са определени и старшините Анатоли Вълов и Цветан Крумов, старши сержантите Петър Филевски, Юлиян Пенчев, Елица Ангелова,  Данаил Данаилов и Пламен Калинов, сержант Илиян Колев и мл. сержант Георги Недков. Те са отлично подготвени и запознати с учебния материал, които ще преподават пред учениците от IX и X клас на средните училища в градовете Белене и Свищов.
Тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” ще се състои на 03.11.2015 г. /вторник/, от 11:00 часа, на площада пред Община Ямбол.
Kонтингентът е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент и взвод за охрана. Национален командир на контингента е полковник Пламен Петров. Взводът за охрана с командир капитан Кристиян Шишков е сформиран  от близо 60 военнослужещи от военно формирование 52590 – Ямбол от състава на 2-ра механизирана бригада.
На церемонията по изпращането ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов,  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, областният управител на Ямболска област Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Георги Славов, Негово Високопреосвещенство Сливенския ... още
 Днес, 29.10.2015 г., специалисти от военно формирование. 22220 - Сливен разузнаха и унищожиха 76-мм артилерийски снаряд, който е без видима маркировка. Открит е на територията на бившия завод „Родопи” в индустриалната зона  на град Сливен.
По задачата действа формирование за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия №10 (ФОППБ №10) на в.ф. 22 220 под ръководството на капитан Гавраил Гандев.
 Боеприпасът е транспортиран и унищожен на огневи комплекс „Батмиш” по електрически способ при спазване на мерките за безопасност.
 
По утвърдена традиция на 19 ноември най-големия вид въоръжени сили –Сухопътните войски  честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година.
Съгласно Плана за провеждане на празника на войските е предвидено провеждането на следните мероприятия:
1. Турнир по военен трибой за купата на Командира на Сухопътните войски  – финал на учебен център „Тюлбето” на 05.11.2015 г.
2. Турнир по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани, общонароден съюз „Бойна дружба” и членовете на Асоциацията на военните аташета акредитирани в Р България на 05.11.2015 г. на учебен център „Тюлбето”.
3. Ред за провеждане:
3.1. Явяване на представителите на централните СМИ на 05.11.2015 г. пред сградата на бул. „Ген. Тотлебен” 34. Тръгване – 06.00 часа. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени