Четвъртата фолклориада, посветена на 19-ти Ноември - Ден на Сухопътни войски, се проведе на 14-ти ноември от 10.00 ч. в Амфитеатъра на град Смолян. В нея участваха 20 състава от цялата страна с над 400 участника.
Фолклориадата беше открита от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. Участваха самодейни състави от Добрич, Банкя, Кюстендил, Пловдив, Рудозем, Септември, Чепеларе, Стара Загора, Борино, Пазарджик, Крумовград, Смолян и други,  които пропътуваха стотици километри за да се включат в проявата. На всички участници бяха връчени специални грамоти от командира на военното формирование.
На 17-ти ноември  от 09.00 до 16.00 ч. ще се проведе ,,Ден на отворени врати" в Алпийския батальон. Ще бъдат показани въоръжение и техника, както и провеждане на специализирани занятия с учениците от средните училища.
На 18-ти ноември ще се извърши поход с личният състав на батальона, а на 19-ти ще се проведе тържествен общ развод с ... още
След отправено искане от областния управител на град Смолян Недялко Славов вчера, 12.11. 2015 г., 101-ви Алпийски батальон Смолян от състава на 68-ма бригада „Специални сили” се включи с 37 военнослужещи и 4 броя техника за локализиране и гасене на пожара, избухнал между Смолянският квартал Райково и село Хасовица.
Пожарът е локализиран и са оставени дежурни наблюдатели, а днес, 13.11, в погасяване на пожара ще се включат 30 военнослужещи с 3 броя техника.
 
Вчера, 12 ноември, успешно приключи тридневното тактико-специално занятие за сертифициране по CREVAL на взвод за обезвреждане на взривни материали от 55-ти инженерен полк в изпълнение на националния план за сертификация, проверка и оценка на декларирани щабове и формирования на Въоръжените сили на Република България.
Тактико-специалното занятие премина на тема „Действие на взвод за обезвреждане на взривни материали при участие в инженерно осигуряване на бригадна бойна група в операция на НАТО по поддържане на мира”.
Действията на военнослужещите бяха наблюдавани и оценявани от комисия от командването на Сухопътните войски с председател полковник Пламен Йорданов и с участието на представители от НАТО.
 Сертифицирането на взвода започна на 10 ноември, когато комисията провери документацията и премина в практически действия на личния състав на взвода по изпълнение на планови и непланови инженерни задачи. Те се състояха в обезвреждане на ... още
„Имаме хубава новина от вчера за обявена обществена поръчка за бойна машина на пехотата по дългосрочната Програма 2020, след което предстои разработване на опитен образец на бойна машина. Тя ще е съвместно производство между фирми от България и фирми от западни държави, което ще донесе много по-голяма вероятност да придобием бойна машина, понеже логистичната поддръжка ще е тук, ще е и наше производство”. Тези думи на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев в отговор на въпрос на в-к „Българска армия” се вписаха в част от  тържественото честване на 130-ата годишнина от Сръбско-българската война и празник на Сухопътните войски - 19 ноември.
Вчера, 12.11.2015 г., традиционният поход „По стъпките на Сливнишките герои” премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования на войските и представители на местната власт на ... още
С кратка церемония по издигне флаговете на участващите страни бе даден старт на Командно-щабно учение “ТАЛОС 15” за сертифициране на Щаба на силите на Многонационалната бойна група на ЕС “ХЕЛБРОК”.
Учението се провежда от 10 до 21 ноември 2015 г. на полигон Неа Санта, префектура Килкис, Република Гърция, където е развърнат на местността Щабът на силите. По време на учението „ТАЛОС 15“ ще бъдат извършени действията по активирането на щаба на бойната група, планирането на операция на ЕС в отговор на криза и действията на формированията в хода на операцията.
“ТАЛОС 15” е продължение на по-мащабното учение „МИЛЕКС 15”, фокусирано върху процеса на планиране на оперативно ниво, което се провежда от 2 до 13 ноември под ръководството на Оперативния щаб на Европейския съюз в Нортууд, Великобритания.
В учението участват 120 военнослужещи от въоръжените сили на България, Кипър, Гърция, Румъния и Украйна. Ядрото на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени