На 08.12.2015 г. почина видният общественик и уважаван председател на Областния съюз на офицерите и сержантите от резерва и запаса – Благоевград о.з. полковник Георги Лулов. Роден през 1942 година, той получава военното си образование в НВУ’Васил Левски”, а военната му кариера преминава по всички нива на йерархичната стълбица и достига до заместник-командир на полк в Гоце Делчев, а след това и заместник-командир на дивизия в Благоевград.
Полковник Лулов беше виден общественик и радетел за съхраняване и предаване на българската история в най-чист вид.
Днес, 10.12.2015 г., военнослужещите от военно формирование 26 400- Благоевград участваха във военен ритуал по отдаване на военни почести на офицера от запаса Георги Лулов.
            Поклон пред светлата му памет!
На  07 декември 2015 г. на площад „20-ти юли” в гр. Карлово тържествено бяха запалени светлините на Коледната елха в общината. В ритуала взеха участие кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Груди Ангелов, председателят на Общинския съвет г-н Тодор Шойлеков, директори на училища и детски градини от общината.
Програмата бе открита с празничен концерт на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада. Участие взеха още и различни вокални и танцови формации и ученици от училищата в града. Стотици карловци се възхитиха на прекрасните изпълнения на мажоретни състави от СОУ “Васил Левски” и СОУ “Христо Проданов”, училище за балет и степ “Ангелите на Чарли” и танцово студио “Орфей” при Военен клуб Карлово.
Присъстващите се насладиха и на огнено-светлинното шоу, изпълнено от клуб „Дивинитас”.
Към гражданите ... още
В изпълнение на заповед на Началника на отбраната от 8 до 18 декември 2015 г. ще се проведе ускорена подготовка на военнослужещи от състава на военно формирование 26400 – Благоевград за участие в съвместни действия с регионалните звена на Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР.
 Военнослужещи с техника ще участват в самостоятелни и съвместни дейности на  ГКПП Гюешево, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. По време на подготовката ще се отработват теми за действие на временен контролно-пропускателен пункт, наблюдателен пост и патрулиране.
Вчера, 7 декември, се състоя поредната среща на военнослужещи от военно формирование 28880 - Белене с ученици от град Свищов съгласно график за провеждане на занятия през учебната 2015/2016 година, изготвен съвместно с Военния клуб в града и съгласуван с директорите на учебните заведения.
Учениците от VI клас на СОУ „Димитър Благоев” бяха запознати със способите за оказване на първа медицинска помощ, със средствата за защита на дихателните пътища и кожата, значението, което те имат за човека при възникването на бедствия и аварии, както и с устройството и функционалните характеристики на част от въоръжението в Българската армия.
Учениците с внимание изслушаха разясненията на военнослужещите и съгласно указанията им имаха възможността да облекат защитно облекло и да упражнят метод за прилагане на изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж на специален манекен за прилагане на изкуствено дишане.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов посети, днес 04.12.,  военно формирование 34200 – Шумен.Той беше посрещнат от началника на гарнизон Шумен, той и командир на в.ф. 34200 - Шумен полковник Емил Симеонов.
Началникът на отбраната  прие почетния караул, след което изслуша брифинга на командирите на формирования в гарнизона.
По-късно на организирана среща с личния състав на формированията бяха обсъдени проблеми по време на службата и възникнали въпроси.
Вицеадмирал Румен Николов  извърши оглед на районите, числящи се на формированията.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени