Учението се проведе от 9 до 21 ноември 2015 година на полигон Неа Санта, Гърция. В учението участваха 136 военнослужещи от България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна.
Бойната група HELBROC е бригадно многонационално експедиционно формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен бойни компоненти. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносими и механизирани роти, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и формирования за бойна и логистична поддръжка. Групата притежава способности за оперативно развръщане в кратки срокове на големи разстояния извън границите на Европейския съюз за изпълнение на широк спектър от задачи.
Бойна група HELBROC e създадена през 2006 година от четири държави членки на Европейския съюз – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011 година към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република ... още
Вчера 26.11., успешно приключи тридневното тактико-специално занятие за оценка на способностите по CREVAL на инженерна рота за обща поддръжка на военно формирование 44220 – Пловдив от състава 55-ти инженерен полк в изпълнение на националния план за сертификация, проверка и оценка на декларирани щабове и формирования на Въоръжените сили на Република България.
Тактико-специалното занятие премина на тема „Действие на инженерна рота за обща поддръжка при обща инженерна поддръжка на многонационална тактическа група в операция по поддържане на мира”.
Действията на военнослужещите бяха наблюдавани и оценявани от комисия от командването на Сухопътните войски, с председател полковник Пламен Йорданов. Участието на представители от НАТО. Оценката на способностите на ротата започна на 24 ноември, когато комисията провери документацията и премина в практически действия на личния състав по изпълнение на инженерни задачи. Същите се състояха в разузнаване, извличане и ... още
На учебен полигон Симитли, вчера  26.11., приключи двудневното ротно-тактическо учение с две механизирани роти от състава на военно формирование 26 400- Благоевград. В него участваха и специалистите от родовете и специални войски. Военнослужещите тренираха действия по първата мисия на Българската армия- отбрана.
Бяха създадени над 30 ситуации за проверка на действията по управление и организиране на взаимодействие между участващите формирования.
Общ ръководител на занятието бе заместник-командирът на военно формирование 26 400- Благоевград- майор Кирил Спаневиков.
С цел оптимизиране на часовете по задължително военно обучение, вчера 26.11. във военно формирование 24490 – Асеновград се проведе Ден на отворени врати с учениците от девети и десети клас от Професионална гимназия по металургия, механо и електротехника „Цар Иван Асен II”– гр. Асеновград.
Събитието започна с лекция за историята, традициите и бойния път на Българската артилерия и на Четвърти Артилерийски полк. Бяха представени документални филми от проведени учения с участие на военнослужещи от полка.
Над 160 ученици имаха възможността да видят развърнатите на строевия плац учебни центрове със стрелково оръжие и имущества. За учениците бяха отворени и музея на полка, както и изложената на открито музейна експозиция на артилерийска материална част.
На полигон „Ново село” от 20.11. до 25.11.2015 г. се проведе съвместното българо-американското тактическо учение „Мирен  страж 2015” на тема: „Участие на механизирания батальон от състава на механизираната бригада в операция на Сухопътния компонент по прикритие на държавната граница“.
Учението бе организирано от управлението на 61-ва механизирана бригада и се проведе под ръководството на Началника на щаба на бригадата полковник Маргарит МИХАЙЛОВ, който беше директор на учението. То е заключителен етап на Националното командно-щабно учение „Есен 15”.
В него взеха участие от българска страна 1-ви механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада с командир подполковник Цветан КОЧАНКОВ, а от американска страна ротна тактическа група от 5-ти ескадрон на 7-ми кавалерийски полк от армията на САЩ с командир подполковник Кристофър МАХАФИ.
В учението участваха близо 600 военнослужещи и над 120 единици техника от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени