По утвърдена традиция на 19 ноември най-големият вид въоръжени сили – Сухопътните войски честват своя боен празник. През тази година той е свързан с тържественото отбелязване на 130-та годишнина от победата в Сръбско-българската война от 1885 година.
От 03 до 05.11.2015 г. на учебен център „Тюлбето” - Казанлък се проведе традиционният турнир по военен трибой за купата на Командира на Сухопътните войски, който е част от програмата за честване на Празника.
Днес, 05.11.2015 г., заедно с финала на турнира по военен трибой бе даден и старта на още един турнир по стрелба със стрелково оръжие - за журналисти, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
В спортната надпревара участваха журналисти от национални и регионални медии, представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани у нас, както и общонароден съюз „Бойна ... още
Днес, 05.11.2015 г., в Центъра за подготовка на специалисти, с командир полковник Любомир Вачев, военнослужещи от Сухопътните войски приключиха обучение за командири на механизирани отделения и на танкови екипажи. Те получиха документите си от председателя на изпитната комисия подполковник Васил Челенков от Командването на  Сухопътните войски, който ги поздрави и им пожела успех в службата с придобитите нови знания и умения.
Занятията се осъществиха в Центъра за подготовка на войници за назначаването им на сержантски длъжности и сержанти, с командир подполковник Димитър Торлаков.  Проведените на огневи комплекс „Батмиш” стрелби са с въоръжението на БМП-23, МТ-ЛБ и Т-72.
 
 
Днес, 05.11.2015 г., в Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен се състоя тържествен ритуал за прощаване с бойното знаме и преминаване в запас на майор Светлана Георгиева, началник на отделение „Административно” в ЦПС.
Командирът на ЦПС, полковник Любомир Вачев, изрази своето уважение към майор Георгиева, връчи `и благодарствен адрес и грамота за постигнати високи резултати в служебната дейност, проявено чувство за отговорност, воински професионализъм, всеотдайност и по повод освобождаване от военна служба.
Майор Светлана Георгиева е завършила ВВОВУ „В. Левски” през 1993 г., Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий” през 1994 г. и допълнителна подготовка от проведени курсове. На военна служба е от 20.08.1993 г. Служебният й път е преминал основно в гарнизоните  Сливен и София. Има множество поощрения и награди.
С кратка церемония по издигне флаговете на страните-членки на бойната група на ЕС „HELBROC” и тържествен молебен в 10.30 ч. вчера, 03.11, бе даден старт на участието на щаба на бойната група в командно-щабното учение на ЕС за управление при кризи “MILEX - 15”. С приветствие към участниците в учението се обърна  командирът на 71-ва въздушнопреносима бригада (командир на БГ на ЕС „HELBROC”) бригаден генерал Петрос Деместиас.
„MILEX - 15” е тристепенно командно-щабно учение, фокусирано върху взаимодействието между Военния щаб на ЕС (Брюксел), Оперативния щаб на ЕС (Нортууд, Великобритания и Щаба на силите  и е предвидено да се проведе в периода 03-13 ноември 2015 г.
Служебно лице, планиращо учението, е Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за безопасност госпожа Федерика Могерини.
Офицер, провеждащ учението, е генерал-лейтенант Волфганг Уосолсоб.
Концепцията за провеждане на ... още
Вие сте истински професионалисти, вашата подготовка е качествено по-различна от тази на първите контингенти, участвали в мисии. Вие доказахте, че войник е професия, боец е черта на характера, но да си воин е състояние на духа. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 3 ноември, в Ямбол на тържественото изпращане на военнослужещите от 30-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”.
„Участието на контингента в тази операция изцяло съответства на отговорностите на България като член на НАТО и на стратегията за трансформиране на участието на българските въоръжени сили за поддържане на сигурността в Афганистан“, заяви министър Ненчев. Той подчерта, че спазването на дисциплината е гаранция за безопасността и успеха на мисията.
На церемонията присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирът на СКС ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени