С провеждането на двудневно тактико-специално учение, днес, 12 февруари, завърши сертификацията на лекоманеврената рота за участие в междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа”. По време на сертифицирането комисия от Съвместното командване на силите провери практическите навици на националния поддържащ елемент, на офицерите от командването, на командирите на взводове и отделения за разпределяне и организиране на пълния спектър от задачи по поддържане на сигурността в зоната за отговорност. Председател на изпитната комисия бе полковник Любомир Пеев – началник на отдел „Съвместна подготовка”.
 
В продължение на шест месеца ротата ще изпълнява функционалните си задължения в района на военното формирование и при необходимост е готова да се включи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.
 
В ротата участват 113 военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана ... още
Военнослужещи от военно формирование 28880 – Белене проведоха на 9 февруари, занятия по военна подготовка с ученици от VII и VIII клас на СОУ „Цветан Радославов” в град Свищов. Това е третото за годината обучение с учениците в часа на класния ръководител.
 
Старшините Валентин Прокопиев, Илия Илиев и сержант Юлиян Пенчев запознаха учениците със средствата за химическа защита, с методите и способите за оказване на първа медицинска помощ и с част от въоръжението в Българската армия.
 Модулна група от военно формирование 22 220 - Сливен унищожи на 6 февруари  в района на полигон „Ново село” стар боеприпас, открит от гражданин в близост до полигона. 100-милиметровият осколочно-фугасен танков снаряд с корозирал  взривател без видима маркировка е унищожен по електрически способ.
Ръководител на модулната група е старши лейтенант Михаил Попов.
Почетно четвърто място (с еднакъв брой точки с отбора на Испания) в 67-то издание на Шампионата по ски на алпийските подразделения 2015 г. в Италия зае представителният отбор на Сухопътните войски.
Състезанието, което се проведе от 02 до 06 февруари, се организира от Главното командване на италианските алпийски части и е признато за най-голямото и значимо международно събитие в областта на подготовката на алпийските части. По официална покана от командващия на Алпийските части на Въоръжените сили на Италианската република генерал-майор Федерико Бонато присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
         На откриването на шампионата присъстваха  началникът на Генералния щаб на Италианската армия генерал Клаудио Грациано, командирът на Сухопътните войски генерал-лейтенант Алберто Примичери, както и представители на държавната и местната власт.
 Състезанието включва четири дисциплини - ... още
 „Разчитам на вас винаги бързо и експресно да се отзоваване при необходимост в помощ на местните власти и населението в региона”, каза  министър Ненчев днес, 7 февруари, при посещението си в  101-ви  алпийски батальон от състава на 68-ма бригада Специални сили. Той благодари на военнослужещите за оказаната от тях помощ при ликвидиране на последствията от наводнението в Смолян през изминалата седмица.
Министър Ненчев се запозна със структурата и задачите, които изпълнява батальона. По време на срещата бяха поставени проблемни въпроси свързани с вещевото осигурявани и езиковата квалификация на военнослужещите. Министър Ненчев увери присъстващите, че се работи активно до края на годината да имат възможност да поръчат нови и по-качесвени униформи. Той подчерта, че ще разпореди увеличаването на бройките за езикови курсове, от които да се възползват военнослужещите от батальона. „Вие заслужавате да живеете така, както живеят вашите колеги от ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени