По покана на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев ще участва в 23-та годишна Конференция на Сухопътните войски на европейските държави, която ще се проведе от 26 до 28 октомври 2015 г. в гр. Висбаден, Германия.
Конференцията на командващите на Сухопътните войски на европейските страни е уникален форум, даващ възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на сухопътните войски на страните от Европа. Обсъжданите теми и споделените идеи дават насоки за развитието както на бойната подготовка на СВ на БА, така и на подготовката на формированията, участващи в мисии.
Днес,  26 октомври 2015 г., от 11 часа на площад „Хаджи Димитър”, командирът на в.ф. 22220 полковник Любомир Вачев, представителни части на формированието и Военният духов оркестър участваха в тържествена церемония по повод празника на град Сливен – Димитровден.
Началото беше поставено с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и знамето на Европейския съюз.
След приветствено слово на за кмета Румен Андонов и благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, за здраве и добруване, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Вчера, 22.10.2015 г.,  успешно приключи сертификацията на „Модула за активна отбрана и охрана на летище” от състава на военно формирование 54060 – Шумен с командир на модула майор Боян Александров – началник на щаба на военното формирование  и заместник - командир на модула капитан Ангел Узунов.
Сертификационното учение с тема „Действия на модул при изпълнение на задачи по охрана и отбрана на летище” се проведе на учебен център „Дивдядово”. В него взеха участие до 225 военнослужещи, 21 единици верижна техника и 17 единици колесна техника.
Офицер, провеждащ учението, бе заместник-командирът на 2-ра мбр полковник Недялко Ников.
В максимално реалистична и близка до оперативната среда обстановка бяха създадени необходимите условия за установяване на тактическите способности на формированията от модула.
В продължение на 3 дни военнослужещите бяха оценявани от комисия от Командването на ... още
Вчера Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка.
Преди 103 години, на 21 октомври 1912 г., на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полковник  Владимир Серафимов, извоюва свободата на Родопа планина.
Строят бе приет от командира на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.  Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов.  За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха  областният управител Недялко Славов, временно изпълняващият длъжността кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, секретарят на общината Момчил Николов, местни депутати, представители на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици.  Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя ... още
 
С тържествен ритуал днес в София бе отбелязан Денят на военния парашутист от Българската армия – 18 октомври.   Първо на Алеята на парашутиста в Централните софийски гробища бе почетена паметта на загиналите във Втората световна война или починали по-късно, след това бе церемонията пред паметната плоча на парашутистите в градинката до Народното събрание. 
В ритуала присъстваха още заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, началникът на отдел „Съвместни съоръжения” в Щаба на отбраната полковник Явор Матеев, военнослужещи от Българската армия, аташета по отбраната, бригаден генерал от резерва Иван Мечков - председател на Съюза на парашутистите в България, запасни и резервисти от другите военнопатриотични организации.
Историята на Парашутната дружина и нейния първи боен ден – 18 октомври 1944 г., припомни майор ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени