От  02 до 06 февруари  в Италия ще се проведе 67-то издание на Шампионата по ски на алпийските подразделения 2015 г.(Campionati Sciistici delle Truppe Alpine – Ca.STA 2015), на който ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Официалната покана е отправена от командващия на Алпийските части на Въоръжените сили на Италианската република генерал-майор Фредерико Бонато.
Шампионатът по ски за „Наградата на приятелството” (Trofeo dell’ Amicizia), в който ще участва и представителният отбор от Сухопътните войски, се организира от Главното командване на италианските алпийски части и е признат за най-голямото и значимо международно събитие в областта на подготовката на алпийските части и включва четири дисциплини - гигантски слалом, 15 километра ски бягане, 25 километра биатлон (военен патрул) и ски алпинизъм (нощем). Тази година в него ще вземат участие повече от 1200 (хиляда и двеста) военнослужещи от повече от 16 ... още
Във връзка с обявеното бедствено положение в община Смолян 40 военнослужещи от 101 алпийски батальон се включиха в 11.00 ч. тази сутрин с три специализирани автомобила в укрепването на дигите на прелелите реки Черна и Бяла, които минават през града. 
Ситуацията в града към момента е овладяна с много добрата координация между местната изпълнителна власт и военното формирование 28330 – Смолян. Те пълнеха чували с пясък и ги поставяха за укрепване на брега на реката.
Министърът на отбраната Николай Ненчев заедно със началника на Щаба на Сухопътните войски и командира на военно формирование 32990 – Пловдив бригадните генерали Пламен Атанасов и Михаил Попов, заместник-командира на Алпийския батальон майор Здравко Михайлов и представители на местната власт направиха обиколка в района на бедствието, за да координират спасителните действия. Областният управител на Смолян Недялко Славов и кметът на града Николай Мелемов благодариха на военнослужещите за оказаната ... още
След тежко боледуване, на 53-годишна възраст почина заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов.
Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Генерал-майор Нейко Ненов е назначен на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 - 2014) служи като командир на Сухопътните войски. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.
Генерал-майор Нейко Ненов започва своята военна кариера като командир на взвод в мотострелкови полк през 1985 г., след което службата му като офицер от Българската армия продължава като командир на рота и началник ... още
Днес, 27 януари, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев се срещна с главния сержант на Националната гвардия на щата Тенеси  Тери Скот.
В рамките на срещата беше проведена отворена дискусия и разговори, касаещи съвместната подготовката и обучението на сержантите и войниците от състава на Сухопътните войски и Националната гвардия на Тенеси.
„Главният сержант е говорител на сержантите и войниците пред командира. Довежда до знанието му възникнали въпроси и проблеми относно подготовката на подчинените му. Предлага решения, търси пътища и начини за подобряване на общата дейност”, каза генерал-майор Боцев.
В хода на дискусията беше обменен двустранен опит, касаещ нивата и продължителността на обучение в Сухопътните войски на БА и Националната гвардия на Тенеси.
Накрая генерал-майор Боцев благодари на гостите за изчерпателното и задълбочено представяне на американската система на обучение. Той изказа своята увереност, че и ... още
Днес, 23 януари,  във Военен клуб – Шумен се проведе първото за тази година занятие с учениците от клуб „Приятели на армията” и военнослужещи от военно формирование 54060 - Шумен. Темата на мероприятието беше „Оказване на първа медицинска помощ при нещастни случаи” с ръководител санитарният инструктор на формированието ефрейтор Тихомир Здравков.
Голям интерес децата проявиха към практическата част на занятието, по-точно към етапите за оказване на първа помощ на пострадал – проверка на жизнените функции, сърдечен масаж, поставяне на турникет и евакуация на пострадал. Учениците усвоиха начина за правилно поставяне на превръзка и се запознаха с индивидуалния превързочен пакет в Българската армия.
Целта на занятието беше да развие съобразителност, сръчност и устойчивост при оказване на първа медицинска помощ при тежки наранявания.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени