Представителни подразделения от Сухопътните войски взеха участие в честванията по повод 137-ата годишнина от освобождението на градовете Асеновград и Хасково от османско иго.
Вчера, 18 януари, пред паметника на генерал Виктор Дандевил в гр. Асеновград, военнослужещи от състава на в.ф. 24490 участваха в ритуал по повод отбелязването на годишнината. Бяха поднесени цветя и венци на признателност от местни и общински организации и съюзи, представители на политически организации и граждани.
На честването присъстваха още и кметът на община Асеновград доктор Емил Караиванов, председателят на общинския съвет доктор Светозар Шуманов, народни представители от Асеновградски избирателен район, свещеници от Асеновградската духовна околия, ученици, жители и гости на града.
В ритуал по поднасяне на венци и цветя в Хасково участва днес, 19 януари, представително подразделение от военно формирование 52740. Ритуалът се състоя пред паметника морена - символ на Освобождението на ... още
На 17 януари, в центъра на китното подбалканско градче Сопот, родното място на големия и славен род Вазови, бе отбелязана 155-та годишнина от рождението на един от тях, поел по пътя на оръжието и посветил живота си на военното дело - генерал-лейтенант Георги Вазов. Честването започна с издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България в изпълнение на Военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.
Исторически данни и факти за живота и делото на генерал-лейтенант Георги Вазов представи директорът на къща-музей „Иван Вазов” Стефан Филчев. Приветствие към жителите и гостите на града по случай 137-та годишнина от Освобождението на Сопот и 155 години от рождението на генерал-лейтенант Георги Вазов отправи полковник Маргарит Михайлов – началник на щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада, който прочете и поздравителен адрес от името на командира на  формированието бригаден генерал Димитър ... още
Едно от важните за 61-ва Стрямска механизирана бригада–Карлово мероприятия - „Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията от 61 мбр през 2014”, се проведе днес, 16-ти януари, от 11.00 ч. във Военния клуб. На анализа присъстваха бригаден генерал Любчо Тодоров - заместник-командир на Сухопътните войски, заместник-кметът на община Карлово Антон Минев, началникът на РУ „Полиция” Христо Бахлов и представители на местни организации и институции.
В своето експозе полковник Маргарит Михайлов – началник на щаба, представи задачите и мероприятията по трите мисии на БА, които са стояли за решаване през изтеклата година и с чувство на удовлетворение отбеляза, че всички те са изпълнени по достоен начин. Той се спря подробно на  всички направления, по които е работено през изминалата учебна година, като посочи положителните и отрицателните страни в подготовката.
Подполковник Станимир Йорданов - ... още
Днес, 16.01.2015 г., от 11.00 часа на бюст-паметника на капитан Бураго в парк „Дондукова градина” се проведе ритуал по отдаване на почести с полагане на венци по случай 137-та годишнина от освобождението на Пловдив, в който участваха военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили”. Строят беше приет от заместник-началника на щаба подполковник Николай Николов.
На тържеството присъстваха Областият управител на Пловдивска област, кметът на гр. Пловдив, Председателят на Общинския съвет, кметове на райони, общински съветници, директорът на историческия музей, други представители на местната власт и граждани.
Венци пред паметника бяха поднесени от името на Областния управител, Кмета на града, Председателя на Общинския съвет, Началника на гарнизон Пловдив, Почетния консул на Руската Федерация, районните кметове в гр. Пловдив, военно-патриотични съюзи, обществени и политически организации, фирми, граждани и гости на града.
Днес, 16 януари 2015 г., военнослужещи и военният духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово взеха участие в тържественото честване на 137-та годишнина от избора на Първия градски съвет в Карлово.
Ритуалът започна в 10.00 часа с празничен водосвет в храм “Свети Николай” – мястото, където на 16 януари 1878 година, само няколко дни след освобождението на китното подбалканско градче Карлово, с тайно гласуване сред 35 души Васил Караиванов е избран за председател на Първия изборен градски съвет. Направена бе кратка историческа ретроспекция на събитията, станали в църквата по този повод от представител на историческия музей в Карлово и бяха положени цветя на признателност към будната съвест и достойната гражданска позиция на тогавашната карловска интелигенция от председателя на Общинския съвет Стойо Карагенски, кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, заместник-областния управител на Пловдивска област  Георги Пилев, родственици на Васил ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени