Днес, 7 декември,  в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, 18 военнослужещи от Сухопътните войски получиха удостоверения за завършено обучение за получаване на военно-отчетна специалност „командири на механизирани отделения“.
По-рано през седмицата те положиха изпити пред комисия с председател полковник Васил Челенков от Командването на Сухопътните войски.  Военнослужещите държаха изпити по огнева подготовка на огневи комплекс „Батмиш”. Изпитите по тактико-специална подготовка, според изтеглените въпроси, бяха на теми: настъпление, отбрана, движение в специфична среда, контролен и наблюдателен пост, патрул.
   Днес, 4 декември, в казармения район на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, военнослужещи от формированието взеха участие в ритуал по отбелязване деня на Света Великомъченица Варвара. В целия християнски свят светицата се почита на този ден и се счита за закрилница на хората, които боравят с експлозиви и взривни предмети. У нас тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.   След построяването на личния състав на полка пред параклиса „Свети Георги Победоносец”, свещеници от Асеновградската духовна околия под ръководството на Архиерейския наместник – Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха празничен водосвет и молебен за здравето на военнослужещите и гражданите на Асеновград.  Със светена вода беше поръсено и бойното знаме на 4-ти артилерийски полк.
Иконата на Света Варвара бе изнесена пред параклиса и всеки военнослужещ и цивилен служител можеше да премине пред нея, да запали свещичка и да се ... още
„Честването на тази годишнина е прекрасен повод да се направи равносметка, да се отправят думи на благодарност, да се насочи поглед в бъдещето. Говорейки за това, няма как да не се върнем назад и накратко да проследим жизнения път на нашето формирование, което премина през няколко бележити дати и години…- каза днес, 4 декември, командирът на Единния център за начална подготовка - Плевен полковник Николай Бешев по време на тържественото отбелязване на празника.
Празничният ден започна с тържествен развод на строевия плац, след което бе извършен молебен за здравето и благоденствието на личният състав от свещеници от Плевенската епархия.
            Слово произнесе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, в което благодари за професионализма на целия личен състав на формированието, заемащо важно място в състава на войските. Той изказа своето уважение към неуморния труд, високата ... още
    Вчера, 21.11.2018 г., започнаха занятията с учениците от ОУ „Васил Левски” град Белене по проект „Училището има смисъл”. Прекрасната инициатива бе предприета по предложение на директора на училището Румяна Богданова със съгласието на командира на 55 инженерен полк полковник Росен Арабаджиев и положителна резолюция на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Проектът, чиято цел е да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата, е с продължителност 30 седмици и в него участват ученици от VI и VII клас, разпределени по групи. В хода на занятията подрастващите ще се запознават с уменията, задълженията и отговорностите на военнослужещите.
Първото занятие проведе заместник-началникът на щаба на 55 инжп майор Росен Кунов, които представи пред децата основните мисии на Българската армия и произтичащите от тях задачи, както и видовете въоръжени сили и родове войски.
     Предстоят ... още
Вчера, 21 ноември, в Златоград тържествено бяха отбелязани 106 години от освобождението на Родопите и празника на общината.    
Кулминацията на тържествата беше проверката – заря, в която участваха представителни блокове на 101 алпийски полк на Сухопътните войски, духовият оркестър на Военновъздушните сили, ученически блокове от СУ “Антим 1“ и ОУ „Васил Левски“.
Тържествената проверка бе командвана от изпълняващия длъжността началник на щаба на 101 алпийски полк майор Владимир Сариев и приета от командира на полка полковник Димитър Кацаров.
Кметът на град Златоград Мирослав Янчев се обърна към военнослужещите от 101 алпийски полк с думите: “Благодарим ви за участието, с което направихте нашия празник още по-хубав и тържествен. Ненапразно вие сте заслужили уважението и благодарността на всички родопчани, желая ви успешно изпълнение на воинския дълг, здраве, лични и професионални успехи.“
Гости на ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени