„Честването на 19 ноември е израз на нашата почит към пролятата от нашите деди кръв. Ние, днешните военнослужещи от Сухопътните войски, надграждаме създаденото и съзнаваме нашата отговорност за това. Както и миналата, така и тази година, ние отново бяхме на полигоните, изпълнявахме своите задачи  у нас и в чужбина”, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов днес, 16 ноември, на тържественото събрание-концерт по повод празника на Сухопътните войски – 19 ноември във Военна академия „Г.С.Раковски“.
„Това, което не се променило е, че личният състав продължава да демонстрира чувство за дълг и отговорност, и това много ме радва. Добре свършената работа кара всеки един от нас да се гордее, че е част от Сухопътни войски“ – продължи своето слово той и завърши с командирска благодарност към всички военнослужещи и цивилни служители за това, че със своя труд не са дали повод да се каже лоша дума за ... още
В навечерието на Празника на най-големия вид въоръжени сили, Ръководството на Сухопътните войски проведе традиционна среща с генерали от запаса, които са били в Ръководството на войските през годините.
 
В периода 14-16 ноември на учебен полигон “Корен” се проведе тактическото учение „МИРЕН СТРАЖ 2018”.
Съставът на участващата в учението пехотна батальонна бойна група от “Тежък тип” бе сформиран на базата на 1 механизиран батальон от 61 механизирана бригада с командир подполковник Станислав Малешков със следните усиления: HUMINT група, група за управление и обработка на информацията, разчет за смущения на ИВУ, група БЛА мини клас от батальон ISTAR, рота за защита на силите от батальон за защита на силите и взвод „Военна полиция” от 61 механизирана бригада. Допълнителен обучаем състав бе 2-ра батарея от 61 самоходен артилерийски дивизион и разузнавателна рота от батальон ISTAR.
Пехотната батальонна група от „тежък” тип бе усилена от отделение „CIMIC”, отделение за „Психологически операции” и тактически екип за психологически операции от 78 батальон за гражданско и военно сътрудничество, ... още
Вчера, 13 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования, представители на местната власт на община Сливница, на подофицерско дружество „Гургулят – потомци” и жители на града.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей главен асистент доктор Стоян Николов припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска и първата златна страница в българската военна история след Освобождението е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, дават всичко от себе ... още
По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски отбелязват 133-годишнината от Сръбско-българската война и честват своя боен празник – 19 ноември. Те започват от 7 и ще завършат на 18 ноември 2018 г.
На 7 ноември на учебен център „Сливница” се състоя финалният етап от Тактическия многобой за купата на командира на Сухопътните войски и турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
На 13 ноември (вторник) офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на Сливнишките герои до Сливница до Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.
На следващия ден, 14 ноември, личният състав на Командването на СВ ще посети Националния военноисторически ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени