Вчера, 13 ноември, традиционният пеши марш „По стъпките на Сливнишките герои” по повод празника на Сухопътните войски премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, военнослужещи от военните формирования, представители на местната власт на община Сливница, на подофицерско дружество „Гургулят – потомци” и жители на града.
Началото на марша бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците отдадоха почит на героите.
Гост-лекторът от Националния военноисторически музей главен асистент доктор Стоян Николов припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска и първата златна страница в българската военна история след Освобождението е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, дават всичко от себе ... още
По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски отбелязват 133-годишнината от Сръбско-българската война и честват своя боен празник – 19 ноември. Те започват от 7 и ще завършат на 18 ноември 2018 г.
На 7 ноември на учебен център „Сливница” се състоя финалният етап от Тактическия многобой за купата на командира на Сухопътните войски и турнирът по стрелба със стрелково оръжие за журналисти, ветерани, представители на общонароден съюз „Бойна дружба“ и членове на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в Република България.
На 13 ноември (вторник) офицерите, сержантите и цивилните служители от командването на Сухопътните войски ще преминат по стъпките на Сливнишките герои до Сливница до Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.
На следващия ден, 14 ноември, личният състав на Командването на СВ ще посети Националния военноисторически ... още
„Нашите военнослужещи мислят за бъдещето на България и затова поставят проблеми основно в насока как да станат по-добри в своята дейност“ каза днес, 12 ноември, Президентът на Република България г-н Румен Радев при посещението си в 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово  по повод 100 години от края на Първата световна война.
Той бе посрещнат с военни почести в присъствието на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  секретаря по сигурност и отбрана на Президента Стефан Янев и съветника по военната сигурност на Президента бригаден генерал Васил Лазаров.
Президентът поздрави всички военнослужещи от Сухопътните войски по повод предстоящия празник – 19 ноември и допълни: „Мога да кажа, че 61 механизирана бригада като най-голямото формирование в СВ е важен стожер в системата ни за национална сигурност“.
Върховният главнокомандващ имаше възможност да се ... още
Днес, 09.11.2018 г., военнослужещи от Десети механизиран батальон от състава на Бригадното командване взеха участие  в тържествените чествания, посветени на 141 години от освобождението на град Враца.
В 11:30 часа в местността „Калето”, в знак на преклонение пред подвига и признателност към саможертвата на героите, дали живота си в името на свободата, военнослужещите положиха венци и цветя пред паметника „Вестителя на свободата”.
Официални гости на честванията бяха заместник-кметът по хуманитарните дейности Петя Долапчиева, заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски и командирът на Десети механизиран батальон майор Симеон Цеков.
Тържествата, посветени на годишнината от освобождението на град Враца, бяха уважени и от стотици ученици, граждани и гости на града.
Днес, 9 ноември, в Центъра за подготовка на специалисти се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва от 16 новоприети военнослужещи. Те постъпват на войнишки длъжности, след като успешно издържаха  изпитите  на 10 и 11 октомври.
В обръщението си към тях командирът на формированието полковник Любомир Вачев посочи значението, смисъла и стойността на клетвата. „Уважаеми войници, произнасяйки думите на военната клетва, вие завинаги влизате в строя на защитниците на Българи”, изтъкна полковник Вачев.
   Част от вълнуващия момент са поздравите от близките и снимките за спомен. А в понеделник те заминават за Учебния център в Плевен, за да преминат петседмичен курс начална военна подготовка, след което отново ще положат изпити.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени