От 2 до 4 декември на Учебен център „Сливница”  се проведе батальонно тактическо учение „Вратица 2019” с военнослужещи от състава на Бригадното командване на тема „Механизираният батальон в отбрана като преден отряд в полосата за осигуряване на механизираната бригада”.
В учението взеха участие военнослужещи от Десети механизиран батальон - Враца от състава на Бригадното командване с командир подполковник Симеон Цеков и придадени формирования от състава на Трети механизиран батальон – Благоевград.
Батальонното тактическо учение постигна своите цели по повишаване на сглобеността на щаба и формированията на Десети механизиран батальон при водене на отбранителни бойни действия, командване и управление за изпълнение на поставените задачи.
БТУ „Вратица 2019” беше крайния етап от подготовката с Десети механизиран батальон. На Учебен център „Сливница” ... още
Вчера, 4 декември, на територията на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, се проведе църковен ритуал, посветен на Света Великомъченица Варвара - почитана светица, както в православието, така и в католицизма. В християнския свят тя е припозната като закрилница и покровителка на хората, които работят с барут и взривни материали – миньори, оръжейници, архитекти, артилеристи, пожарникари.
Асеновградските артилеристи по традиция всяка година на 4-ти декември почитат паметта на Света Варвара с църковен ритуал пред параклис „Свети Георги Победоносец”, който се намира в казармения район на полка. Архиерейският наместник на Асеновградската духовна околия Негово Високопреосвещенство ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници отслужиха молебен за здраве и небесна закрила на българското воинство.
          След ритуала военнослужещи и цивилни служители запалиха по свещица за здраве и благоденствие. И ... още
Днес, 4 декември, Единният център за начална подготовка - Плевен отбеляза своя празник – 72 години от създаването си. Празничният ден започна с тържествен развод на ритуалния плац, след което свещеници от Плевенската епархия извършиха молебен за здравето и благоденствието на личният състав.
            В словото си командирът на формированието полковник Николай Бешев припомни успехите, постигнати до момента, изрази своето уважение към неуморния труд, високата дисциплинираност и отговорност, с които военнослужещите изпълняват поставените задачи, както и своята увереност, че занапред те ще продължават все така успешно да се справят със своите отговорности.
            Бяха прочетени заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на командира на ЕЦНП за награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни ... още
На 21.11.2019г. се проведе тържествено честване на 107 години от освобождението на Родопите и Празник на Община Златоград.
През деня бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на почитаните от местната общност герои, допринесли за освобождението на Родопите.
Вечерта беше проведена тържествена проверка-заря от представителни блокове на 101- ви алпийски полк-Смолян, духовия оркестър на Военновъздушните сили и ученически блокове от Средно училище “Антим I“ и Основно училище „Васил Левски“- гр. Златоград.
Тържествената проверка беше проведена под командването началника на отделение в 101-ви алпийски полк майор Веселин Стоянов и беше приета от командира на полка полковник Димитър Кацаров.
На мероприятието присъстваха областния управител на област Смолян Недялко Славов, кмета на Община Златоград Мирослав Янчев, представители от държавни институции, жители и гости на Община Златоград.
Вчера, 21 ноември в Деня на Християнското семейство, тържествено бе посрещнат и разформирован 38-ят контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът се проведе от 11.00 часа на площад „Свобода“ в Хасково.
Официални гости бяха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.
Генерал-лейтенант Тодоров се обърна към военнослужещите от контингента с думите: „За мен е чест да поздравя всички Вас и Ви приветствам с добре дошли в България след успешно изпълнение на мисията в Афганистан. Оценката, която поставяме на изпълнението на вашите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени