Министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща вчера, 3 януари, с военнослужещи от инженерно-разузнавателната група от военното формирование в гр. Белене, които участваха в дейностите по изграждането на мостова конструкция над река Искър край гр. Червен бряг.
След пропадането на моста, свързващ гр. Червен бряг с околните села, в края на октомври 2018 г. кметът на общината се обърна с молба за помощ към министъра на отбраната. Модулното формирование от инженерния полк в Белене беше натоварено със задачата да извърши необходимите подготвителни действия за изграждането на мостова конструкция в община Червен бряг, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Военните инженери информираха министъра на отбраната за последния етап от изграждането на мостовата конструкция, включващ профилното измерване на дъното на реката и устойчивостта на построения мост. Предстои днес да се извърши експериментално пускане в експлоатация на мостовата ... още
„В далечен Ирак, преди 15 години българските синове оставиха живота си в борбата със световния тероризъм. Със своя професионализъм и със саможертвата си, те спасиха живота на свои другари. Спасиха от още по-тежки загуби българския батальон“. Това заяви днес, 27 декември, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на военния ритуал-панихида в град Карлово, с който беше отбелязана 15-ата годишнина от нападението на българската военна база „Индия“ в град Кербала, Ирак. На този ден почитаме паметта и на загиналите военнослужещи в борбата със световния тероризъм.
„Тук, на родна земя, техните близки, роднини и приятели, техните колеги и командири, винаги ще ги помним с добро. Пазим и ще пазим образа им жив“, заяви генерал-лейтенант Димитър Илиев. „Ще ги почитаме като герои на новата ни военна история. Ще ги нареждаме сред имената на всички воини, допринесли за българската бойна слава“, категоричен беше ... още
УВАЖАЕМИ ВОЙНИЦИ, СЕРЖАНТИ, ОФИЦЕРИ, ГЕНЕРАЛИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай настъпващите КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
В навечерието на тези светли дни пожелавам на всички вас много здраве, сили и енергия, приятни емоции и преживявания, успех и сбъдване на всички  лични и професионални начинания!
Нека надеждата в утрешния ден да съпътства вашето ежедневие!
Новата 2019 година да е мирна, здрава и благословена!
 
 
Вчера, 13 декември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи 13 броя противопехотни мини, 1 брой противотанкова мина и 8  броя взриватели за противопехотни мини.
Боеприпасите са открити в село Горни Лом, област Видин, на територията на завод „Миджур”.
Формированието е действало в продължение на 9 часа.
Пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес, 10 декември, се състоя тържественото честване на 141 години от Освобождението на Плевен от турско робство, в което взеха участие военнослужещи от гарнизона. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите войни в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
Заупокойна молитва бе отслужена от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.
Слово по повод годишнината произнесе кметът на града Георг Спартански, който подчерта, че „Плевен е началото на освобождението на България, начало на нова Европа”. Той се обърна към младото поколение с призив: „Деца, помнете този ден, вие сте бъдещето на Плевен и на България. За да го има Плевен, за да я има България, нека да помним и тачим подвига на  хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето освобождение”, завърши словото си ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени