Празникът започна с тържествено строяване, прочитане на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни служители от името на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов  и подполковник Светослав Годинов, командир на 31-ви механизиран батальон.

Подполковник Годинов произнесе слово, в което разказа накратко през какви предизвикателства е преминал батальонът през изминалите 20 години, като подчерта, че постигнатото досега е плод на усилията на всеки един, служил тук. Той пожела на личния състав „преди всичко здраве и все така да бъдем „обединени в целите!”. Поздравление към личния състав произнесе и бригаден генерал Станимир Христов, който поднесе на подполковник Годинов плакет. От своя страна командирът на батальона  връчи юбилейни монети на командира на бригадата и на бившите командири на 31-ви мб – полковник Данчо Николов (в периода  30.09.2010 г. - 01.09.2013 г.) и подполковник Николай Александров (в периода 01.09.2013 г. до 01.10.2018 г.) с благодарност за поставените добри основи.

По повод празника беше проведен показ на въоръжение и техника и информационна борса в района на военното формирование.

Отбелязването започна още на 24 февруари с с турнир по стрелба с пистолет „Макаров”, в който участваха 17 отбора от  състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, от Областна дирекция на МВР-Хасково, ТД „Национална сигурност”,  РС „Изпълнение на наказанията“, ОЗ „Охрана – Хасково”, Военна полиция и др.

 

Кратка историческа справка за военно формирование 52740 Хасково:

На 1 март 2002 г. на основание заповед на Министъра на отбраната е създаден 1-ви отделен механизиран батальон в състава на Командване „Изток”. От 2005 година става 31-ви механизиран батальон от състава на   2-ра Тунджанска бригада, какъвто е и до днес.

От създаването си батальонът провежда подготовка за придобиване, развитие и поддържане на отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите в национален и коалиционен формат. Води целенасочена подготовка на формированията за защита на населението и територията на страната при кризи от невоенен характер и преодоляване на последствията от тях.

През годините по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“ формирования от батальона са участвали  при гасене на пожари и при ликвидиране последствията от наводнения и продължават да участват при обезвреждане на открити невзривени боеприпаси.

През годините са изпълнявани и съвместни дейности със служителите на МВР при задачите по охраната на държавната граница с Република Гърция и Република Турция.

Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени