От 23 до 27 февруари в Тулахома, щата Тенеси, САЩ, се проведе състезанието „Best Warrior Competition 2022”, като за първи път в него участваха и военнослужещи от състава на 61 Стрямска механизирана бригада -  младши сержант Стоян Иванов от 1 механизиран батальон и ефрейтор 2 клас Андрей  Кехаяминчев от 2 механизиран батальон със старши на групата сержант Антон Иванов от 1 мб.

Състезанието се провежда ежегодно, като в петдневната надпревара са включени дисциплини от бойната подготовка и служи за отличаване на най-достойния военнослужещ от сержантския състав на САЩ.

„Best Warrior Competition 2022” подложи на тест нивото на физическата подготовка на състезателите, като освен стандартния армейски тест беше включен и марш на скок 30 км с 12 кг снаряжение и полоса с препятствия.

Оценявани бяха и уменията по прецизна стрелба на различни дистанции, тактически действия в симулирана бойна среда /тактическо придвижване, оказване на първа помощ, боравене с радиостанция, изработка на огнева картичка и извикване огъня на артилерията/. Военната топография включваше ориентиране в непозната местност денем и нощем. Последният ден от състезанието беше за оценка на външния вид, носенето на униформата и прилагане на правилата за военна вежливост и поведение от борд на главните сержанти.

Военнослужещите от 61 мбр показаха много добра подготовка при изпълнение на отделните елементи от състезанието, което е един ценен опит, който може да бъде приложен в учебно-бойната дейност.

Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени