Най-добрите алпийки ще мерят сили в курортен комплекс Банско по време на Световната купа по ски за жени на 25 и 26 януари 2020, което за пореден път ще се превърне в най-голямото спортно събитие в България за годината. Повече от 60 от най-големите звезди на алпийските ски ще се състезават в дисциплините спускане и супергигантски слалом в двата дни от последния уикенд на януари.
В изпълнение на подписан меморандум за сътрудничество между Сухопътни войски и Българската федерация по ски (БФС), във връзка с отправено искане от БФС за оказване на помощ при подготовката и провеждането на състезанията от Световната купа, са определени 32 военнослужещи от 101 алпийски полк – Смолян. Заедно с над 100 доброволци от цял свят, които по традиция идват да помагат безвъзмезднно на организаторите в Банско, нашите алпийци оказват съдействие на екипа от БФС за времето от 8 до  28 януари т.г.
          Сътрудничеството между БФС и 101 ... още
Представителни подразделения от състава на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра механизирана бригада участваха днес, 17 януари, в честванията по повод 142-ата годишнина от освобождението на  Сливен и Ямбол от османско иго.
В Сливен строят бе приет от заместник- командира на ЦПС полковник Данчо Николов, след което бяха отслужени заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен. Венци и цветя бяха поднесени на морената на пл. „17-ти януари“, на която са изписани част от думите на поета Добри Чинтулов, произнесени преди 142 години при посрещане на „дългоочакваните гости”, донесли свободата на своите славянски братя и пред бюст-паметника на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев.
                В Ямбол, по традиция, официалната церемония се състоя на мястото, където на ... още
Занятие на тема „Оказване на първа помощ” проведоха военнослужещи от 2-ри механизиран батальон от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада с ученици от Професионалната гимнация по транспорт и транспортен мениджмънт в град Казанлък.
В рамките на един учебен час старшина Ана Жейнова и сержант Тинка Шатавчиева запознаха децата с основни техники, които са полезни в ситуации при оказване първа помощ на пострадал, докато на мястото на инцидента пристигне специализиран екип на Бърза помощ.
Средношколците взеха активно участие по време на практическата демонстрация, споделиха свой опит, обогатиха знанията си и се включиха с интересни въпроси по време на часа. В края на занятието, старшина Петко Гамишев обобщи най – важните моменти, на които учениците трябва да обърнат внимание, за да преминат успешно състезанието между различните отбори на „Клуб приятели на армията”, което ще се проведе в средата на тази година.

 
„От името на командването на Сухопътните войски пожелавам на всички военнослужещи и цивилни служители от 4-ти артилерийски полк успешна и спорна 2020-та година. Благодаря за положените през годината усилия и старание“ каза днес, 16 януари, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, който присъства на  анализа на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от полка за 2019 година.
 Командирът на формированието полковник Лъчезар Мишев представи резултатите от дейността на военнослужещите през изминалата година. „Усилията, приоритетите и задачите, стоящи за изпълнение пред личния състав, бяха насочни към изпълнение на трите мисии - „Отбрана”, „Принос към националната сигурност в мирно време” и  „Подкрепа на международния мир и сигурност”. Проведените учения, тренировки и бойни стрелби показват, че формированията на полка са способни да изпълняват заповяданите ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени