УВАЖАЕМИ ВОЙНИЦИ, СЕРЖАНТИ, ОФИЦЕРИ, ГЕНЕРАЛИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,
Приемете от името на Ръководството на Сухопътните войски и лично от мое име най-сърдечни поздрави по случай настъпващите КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ!
В навечерието на тези светли дни пожелавам на всички вас много здраве, сили и енергия, приятни емоции и преживявания, успех и сбъдване на всички  лични и професионални начинания!
Нека надеждата в утрешния ден да съпътства вашето ежедневие!
Новата 2019 година да е мирна, здрава и благословена!
 
 
Вчера, 13 декември, формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от Десети механизиран батальон Враца, от състава на Бригадното командване - Благоевград, с ръководител старши лейтенант Петър Петров, разузна и унищожи 13 броя противопехотни мини, 1 брой противотанкова мина и 8  броя взриватели за противопехотни мини.
Боеприпасите са открити в село Горни Лом, област Видин, на територията на завод „Миджур”.
Формированието е действало в продължение на 9 часа.
Пред параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец” днес, 10 декември, се състоя тържественото честване на 141 години от Освобождението на Плевен от турско робство, в което взеха участие военнослужещи от гарнизона. Стотици плевенчани се събраха на площад „Възраждане”, за да отдадат почитта си към загиналите войни в боевете край Плевен, проправили пътя за Освобождението на България.
Заупокойна молитва бе отслужена от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.
Слово по повод годишнината произнесе кметът на града Георг Спартански, който подчерта, че „Плевен е началото на освобождението на България, начало на нова Европа”. Той се обърна към младото поколение с призив: „Деца, помнете този ден, вие сте бъдещето на Плевен и на България. За да го има Плевен, за да я има България, нека да помним и тачим подвига на  хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето освобождение”, завърши словото си ... още
Днес, 7 декември,  в Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, 18 военнослужещи от Сухопътните войски получиха удостоверения за завършено обучение за получаване на военно-отчетна специалност „командири на механизирани отделения“.
По-рано през седмицата те положиха изпити пред комисия с председател полковник Васил Челенков от Командването на Сухопътните войски.  Военнослужещите държаха изпити по огнева подготовка на огневи комплекс „Батмиш”. Изпитите по тактико-специална подготовка, според изтеглените въпроси, бяха на теми: настъпление, отбрана, движение в специфична среда, контролен и наблюдателен пост, патрул.
   Днес, 4 декември, в казармения район на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, военнослужещи от формированието взеха участие в ритуал по отбелязване деня на Света Великомъченица Варвара. В целия християнски свят светицата се почита на този ден и се счита за закрилница на хората, които боравят с експлозиви и взривни предмети. У нас тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи.   След построяването на личния състав на полка пред параклиса „Свети Георги Победоносец”, свещеници от Асеновградската духовна околия под ръководството на Архиерейския наместник – Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха празничен водосвет и молебен за здравето на военнослужещите и гражданите на Асеновград.  Със светена вода беше поръсено и бойното знаме на 4-ти артилерийски полк.
Иконата на Света Варвара бе изнесена пред параклиса и всеки военнослужещ и цивилен служител можеше да премине пред нея, да запали свещичка и да се ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени