Вчера, 30 март, на строевия плац на 59-ти батальон за ЯХБЗ  и Е, при спазване на всички заповядани противоепидемични мерки за недопускане разпространението на COVID-19, се проведе тържествен ритуал по случай отбелязването нс 85 години от създаването на военното формирование.
„Щастлив съм, че на мен се падна честта да ви приветствам с 85 годишнината на военното формирование, с което всички ние сме неразривно свързани в професионален и чисто човешки план. 85 години вярна служба на Родината е нещо, с което малко военни формирования в Българската армия могат да се похвалят“, каза в приветствието си командирът на формированието майор Атанас Колев.
Бяха прочетени заповеди на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на командира на 59-ти батальон за ЯХБЗ  и Е за награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни служители.
Военното формирование води началото си от 30 март 1935 година, когато със заповед №63А на Министърът на ... още
В изпълнение на Указания на заместник-началника на отбраната Емил Ефтимов и със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в два последователни дни военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски развърнаха военнополеви болници в градовете Пловдив и Русе в рамките на съвместна тренировка с Националния оперативен щаб, Министерството на спорта, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и областните администрации.
На 24 март в Пловдив военнослужещи от 110 логистичен полк, под ръководството на командира на полка полковник Костадин Добрев, извършиха транспортиране на материални средства /легла, дюшеци, възглавници и чаршафи/ от териториална дирекция „Държавен резерв и военновременни запаси” - Пловдив (база Белозем) до спортна зала „Колодрума” - Пловдив.  В задачата бяха включени 80 военнослужещи от състава на полка с 15 единици ... още
Специализиран екип от 42-ри батальон в гр. Ямбол, с ръководител  сержант Енчо Георгиев, беше задействан в 8.07 ч.  на 21 март със задача – разузнаване и обезвреждане на невзривен боеприпас, намерен в землището на с. Ситово, Ямболско. При направения оглед военнослужещите установяват, че това е 85 мм артилерийски снаряд без взривател.
При спазване на всички мерки за безопасност снарядът беше транспортиран и унищожен под ръководството на капитан Димитър Дренски на Учебен полигон „Победа“.
В Единния център за начална подготовка - Плевен от 10 до 12 март се проведе сертификация на 40-тия контингент за участие в операцията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. Сертификацията започна с брифинг на националния командир полковник Светлозар Стефанов – офицер от Министерство на отбраната. Командир на ротата е капитан Христо  Върбанов от военно формирование 42800 – гр. Плевен.
 Ротата за охрана ще изпълнява задачи в база “Летище Кандахар”, свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност от летището и др.
 Тактико-специалното учение за сертификацията на контингента беше на тема „Организиране на охрана, работа на контролно - пропускателен пункт и патрулиране в международна база”.
Занятието се проведе  във войсковия район на формированието, като след неговото приключване ротата получи оценка „БОЕГОТОВ“.

 
    Вчера, 9 март, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от батальона за защита на силите  – Стара Загора, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на частен адрес в гр. Крън, община Казанлък.
     Формированието в състав 6 военнослужещи, товарен автомобил и санитарен автомобил, под ръководството на капитан Росен Русанов, извърши разузнаване на 152 мм артилерийски снаряд.
При спазване на мерките за безопасност, боеприпасът беше транспортиран и унищожен на Учебен център „Тюлбето” – гр. Казанлък.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени