Началото на съвместна инициатива на Командването на Сухопътните войски и Националния военноисторически музей бе поставена, вчера 31-ви януари, с откриването на изложба „Памет за бъдещето“, която представя ценните артефакти, свързани с българската история и получени като дарения през 2018 г. Директорът на Музея доц. д-р Соня Пенкова откри изложбата, изказвайки благодарност към всички дарители и подчертавайки приноса им към обогатяването на големия разказ за военната ни история.
Значението на дарителския жест намери още едно измерение и в поставянето на началото на съвместна кампания на Националния военноисторически музей и Командването на Сухопътните войски. Целта на кампанията е да насърчи дарителството в Българската армия чрез предоставяне на различни реликви от българските контингенти зад граница, и други експонати, които да запознаят посетителите с известни или не толкова известни моменти от нашето близко и далечно минало и „да се съхрани нейната памет за ... още
На 30 и 31 януари 2019 г. Командващият на Сухопътните войски на Съединените Американски Щати в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи бе на работно посещение у нас.
По време на визитата си  генерал-лейтенант Каволи проведе работна среща с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
На брифинга генерал-майор Попов запозна своя колега с мисията, задачите и структурата на СВ, след което бяха обсъдени теми за модернизацията на Сухопътните войски, състоянието на силите, както и възможностите за увеличаване броя на ученията и тренировките с участието на сухопътните войски на двете страни.
Генерал-лейтенант Каволи бе съпровождан от полковник Шанън  Джонсън – аташе по отбраната на САЩ, четирима военнослужещи от СВ на САЩ в Европа и служители от посолството на САЩ.
          Вчера, 29 януари, в 18 ч. завърши  участието на модула за действия при тежки зимни условия от 101 алпийски полк на Сухопътните войски.
         В продължение на 6 дни военнослужещите оказваха помощ на населението за справяне с кризисната ситуация в Смолянска област. В действията взеха участие 104 военнослужещи и 18 единици специализирана техника с висока проходимост, които пробиха непроходими пътища, премахнаха паднали дървета на пътното платно и почистиха 270 км. от републиканската пътна мрежа на проходите Смолян – Пампорово и Смолян – Превала – с. Стойките. Бяха извлечени 15 закъсали леки, товарни автомобили и бусове.
         Военнослужещите доставиха гориво, хранителни продукти и лекарства за населението в с. Мугла, област Смолян.
Модулът за действие при зимни условия от състава на 101-ви Алпийски полк – Смолян продължава и днес, 29 януари от 06.30 ч., да разчиства пътища на територията на област Смолян. Двадесет и пет военнослужещи с 3 единици техника разчистват пътя Смолян - Пампорово и централните кръстовища на курорта Пампорово.
През вчерашния ден военнослужещите прокараха път от Смолян през прохода Превала до с. Стойките и доставиха храна и лекарства на възрастни хора в с. Мугла.
Днес, 28 януари, от 06.30 ч. модулна група от 101 алпийски полк-Смолян, в състав от 22 военнослужещи и 4 единици специализирана техника с ръководител майор Йонко Бочев, прочистват прохода Превала до село Стойките. Това е продължение на усилията от вчерашния ден, когато военнослужещите успяха да прокарат път от Смолян до прохода Превала.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени