От 09 до 11 април, под ръководството на заместник-командира на 2 механизирана бригада полковник Недялко Ников, в Стара Загора се проведе основна планираща конференция на най-мащабното учение за годината на Сухопътните войски „Ответен удар 19”.
Тактическото учение с бойни стрелби  с 38 мб е свързано с учението „SABER GUARDIAN 19” и  ще се проведе за времето от 07 до 19 юни на учебен полигон „Ново село”. В него ще вземат участие военнослужещи от въоръжените сили на Република България, Гърция, Албания , Северна Македония и Силите на САЩ в Европа.
В конференцията участваха военнослужещи от командването на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, „Центъра за подготовка на специалисти” - Сливен, както и представители на Силите на САЩ в Европа и военнослужещи от Въоръжените сили на Република Гърция.
В продължение на три дни в 38-ми батальон за ядрена, химическа, биологическа, защита и екология се проведоха комплексни занятия за обучение на учениците от 9 и 10 клас по „Отбрана на страната“.
     През първия ден на занятията присъстваха 46 ученици от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ - гр. Пирдоп, 80 ученици от Средно училище „Паисий Хилендарски“ гр. Златица и 42 ученици от Частна професионална гимназия с чуждо езиково обучение с. Челопеч.
Децата посетиха военния музей на формированието,  където капитан Стайка Маджарова представи индивидуални средства за защита на кожата и дихателните органи при заразяване с химически вещества, прибори за радиационно химическо разузнаване, комплекти за индивидуална защита при попадане на химически вещества върху въоръжение. Тя показа експонатите на музея, свързани с действията на формированията от химически войски, след което бе ... още
По инициатива на Аташето по отбраната на САЩ в България полковник Шанън Джонсън на 6 април във Военен клуб - Враца се проведе среща със семействата на военнослужещи от Бригадното командване от гарнизон Враца, които в момента са в състава на 37-мия контингент за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване  и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан.
На срещата присъства командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев, които изрази своята благодарност към полковник Джонсън за отправения жест на внимание към семействата на военнослужещите, които с чест изпълняват поетите ангажименти на страната ни в Афганистан и със своите професионални действия издигат престижа и авторитета на страната ни.
От своя страна, полковник Джонсън благодари за подкрепата, която семействата оказват на своите близки и подчерта, че сега тя е изключително важна за тях.
На организираното мероприятие присъстваха десетки деца, които се ... още
Днес, 5 април, в 13.15 часа бе активирано формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от 91 инженерен батальон за обща поддръжка - Пловдив, от състава на 55 инженерен полк - Белене.
        Военнослужещите под ръководството на капитан Стоян Мечкаров извършиха разузнаване, транспортиране и унищожаване на ръчна граната, открита в двора на частен имот в с. Сарая, обл. Пазарджик.     
       Боеприпасът бе обезопасен и транспортиран извън населеното място, където бе унищожен при спазване на мерките за безопасност.
        Военнослужещите действаха на основание заповед на Командира на Сухопътните войски.
От 2 до 4 април в 61 Стрямска механизирана бригада, район Казанлък,  на учебен полигон "Тюлбе"  се проведе тактическо учение „ОГНЕНА ЗОРА 2019” за сертифициране на 61 самоходен артилерийски дивизион от състава на пехотна бригада „Тежък тип”, декларирана за силите на НАТО с ниска степен на готовност.
Комисия  от състава на командването на  Сухопътните войски водена от полковник Христо Начев - началник на сектор в отдел Подготовка на войските, оцени бойните способности на 61 самоходен артилерийски дивизион, съгласно стандартите и критериите, заложени в Стандартите за силите на Съюзното командване по операциите и ръководството за оценка на бойните способности на сухопътните щабове и формирования.
В първата фаза на учението бяха проверени планиращите документи, познаването и използването на Стандартните оперативни процедури, правилата за бойно поведение и функционалните задължения от личния състав на дивизиона. ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени