Вчера, 22 април, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)   от 42-ри механизиран батальон-Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействанo за обезвреждане на невзривени боеприпас, открит до железопътната гара на с. Зимница, област Ямбол. При направения оглед специализираният екип, под ръководството на капитан Димитър Дренски, установи, че това е силно корозирала ръчна граната.  При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше транспортиран и унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Личният състав на 101-ви алпийски полк-Смолян направи дарение  на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в града.  По инициатива на военнослужещите и цивилните служители са събрани 4208 лева, с които са закупени маски, защитни облекла за многократна употреба, защитни ръкавици, защитни очила и дезинфектанти.  
На МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са предоставени  1100 бр. маски, 55 бр. защитни облекла за многократна употреба, 600 комплекта защитни ръкавици, 10 бр. защитни очила и 30 бр. дезинфектанти от 500 мл.  На Центъра за спешна медицинска помощ са дарени 1000 бр. защитни маски, 55 бр. защитни облекла за многократна употреба, 1000 комплекта защитни ръкавици и 50 бр. дезинфектанти от 500 мл.
Днес, 22 април, представители на военното формирование връчиха дарението на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Братан  Шукеров“ д-р Марин Даракчиев и на представител на ЦСМП, които ... още

Днес, 21 април, военнослужещи от 101-ви алпийски полк-Смолян извършиха транспортиране на материални средства (легла, дюшеци, одеяла, възглавници, чаршафи и калъфки) от ученическото общежитие в града, необходими за преоборудване на един от етажите на бившето студентско общежитие за настаняване при необходимост на поставени граждани под карантина. Петнадесет военнослужещи под ръководството на майор Иван Троев оборудваха стаите и извършиха дезинфекция на помещенията.
Военнослужещите действаха на основание искане на областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, положителна резолюция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти се включиха в обявената от Община Сливен кампания „Заедно за теб!“ за създаването на Общинска хранителна банка, която ще е в помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация.
По този повод командирът на формированието полковник Любомир Вачев отправи своя призив: „Уважаеми колеги, предлагам да се включим като военнослужещи и достойни граждани в този труден за някои хора момент и проявим състрадание и отзивчивост, като всеки подготви по един пакет и го дари на човек в нужда. Организацията възлагам на командирите на формирования и главните сержанти. Споделяйте мнения и предложения.”
 В отговор вече е в ход едно добро дело. Военнослужещите и цивилните служители от Център за подготовка на специалисти събраха над 232 пакета, включващи основно  бутилка олио, пакети брашно, ориз, леща, боб, захар, макарони, спагети. В много от торбите ... още
Започна командно-щабното учение (КЩУ) „КАБИЛЕ 20”, което се провежда от 7 до 9 април 2020 г. във войскови район Кабиле-Ямбол.
В него участват над 220 военнослужещи  от 2-ра механизирана бригада      (42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион). Военнослужещите отработват  задачи, свързани с участие в отбранителна операция. Темите на ученията са: „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на механизираната бригада в началото на войната” и „Дивизионът при непосредствена огнева поддръжка на механизираната бригада в отбрана”.
 Целите на командно-щабното учение са свързани с усъвършестване на уменията на командирите и щабовете за планиране и участие в отбранителна операция, поставяне на задачи на подчинените и управлението в хода на боя, както и повишаване взаимодействието им при провеждане на отбранителния бой. Офицер планиращ учението е командирът на 2-ра ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени