На 7 февруари в Стара Загора, Министерството на отбраната стартира национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник” за популяризиране на военната професия с цел да бъдат привлечени кандидати за военна служба, като се запознаят предварително с условията за кандидатстване, социалния статут на военнослужещите, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България.
Старозагорци и гости на града имаха възможност да разгледат в парк „5-ти Октомври” статичен показ на въоръжение и основни образци военна техника на Въоръжените сили -  леки автомобили с повишена проходимост „ХАМЪР” и „Мерцедес - Бенц”, зенитен комплекс – „КОМ”, както и оптически прибори и средства за балистична защита използвани от военнослужещите от 2 механизирана бригада.
Военният духов оркестър на 2 механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев се включи в показа ... още
На 5 февруари формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от военно формирование 52740 – Хасково съвместно със служители на Гранична полиция,  извърши успешно задача по разузнаване и унищожаване на противопехпотна мина ПСМ-1.
Мината е намерена в село Черничево, община Крумовград, област Кърджали.
Групата в състав от четирима военнослужещи е ръководена от старши лейтенант Димитър Чернев.
Във връзка с отправено искане от Българската федерация по ски до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, негово положително становище и заповед на командира на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов, за времето от 08 до 26 февруари 2019 г. 35 военнослужещи от 101 алпийски полк – Смолян ще се включат в работата по  подготовката и провеждането на състезанията на Световната купа – мъже в Банско.
         Състезанията ще се проведат на 22, 23 и 24 февруари. Участието на военнослужещи от алпийски и планински формирования в подготовката и провеждането на ски състезания за Европейска и Световна купа е практика, наложена в алпийски страни като Австрия, Германия, Франция, Италия и Швейцария.
        Участието на военнослужещите в подготовката на трасето и организацията на състезанието ще повиши уменията им за движение със ски и пренасяне на различни товари.
още
Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им. Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция в Стара Загора, където бе представена кампанията „Бъди войник“, днес, 5 февруари. Сред задачите на кампанията е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия. За тази цел ще бъдат използвани различни канали, но най-много ще се разчита на живия контакт по време на информационните борси. Там всеки, който проявява интерес, ще може да зададе въпросите си и да получи компетентен отговор. Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. В тази връзка са организираните ... още
Във връзка с предстоящото международно учение "Saber Guardian 19", което ще се проведе на територията на Република България и Република Румъния и като част от неговата подготовка, през изминалата седмица се проведе среща между представители на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Разград и екип на рота за "Гражданско-военно сътрудничество" от военно формирование 28610 – София от състава на Сухопътните войски. Целта на срещата беше, да се запознае управлението на болницата и Центъра за спешна медицинска помощ - Разград с дейностите на екипа за "Гражданско-военно сътрудничество" и обмяна на контакти за евентуални следващи съвместни дейности.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени