Днес, 5 април 2019, на строевия плац Единия център за начална подготовка –  Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.
Гости на тържеството бяха полковник Игнат Спахийски – заместник директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерство на отбраната, полковник Павлин Велков – началник на щаба на Централно военно окръжие и др.
След приключване на ритуала полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен приветства курсистите. Той ги поздрави за избора им да преминат през военната подготовка и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
Полковник Павлин Велков също поднесе поздравления към военнослужещите от името на началника на Централното военно окръжие София.
По време на ритуала за полагане на военна клетва на ... още
На 4 април във 2-ра механизирана бригада - Стара Загора ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Любор Байер” се запознаха с устройството и принципа на действие на 7,62 мм автомат „Калашников”.
Учениците са членове на клуб „Приятели на армията” с ръководител  Радослав Петров - учител по физическо възпитание и спорт в гимназията.
Основната цел на клуба е свързана с патриотичното възпитание и повишаване на военно-техническата грамотност на младите хора. Интересът към тези практически занятия е голям. Особено от страна на гимназистите, които заявяват своята мотивация да кандидатстват в НВУ „Васил Левски” – гр. Велико Търново и считат участието си в клуба, като част от подготовката си за бъдеща реализация в редиците на Българската армия. Факт е, че четирима от младежите вече са издържали предварителните изпити и са приети за курсанти в НВУ „Васил ... още
Вчера, 3 април, военнослужещи от 55 инженерен полк проведоха занятие  по базова топография и ориентиране с новосформиран отряд от деца и младежи от град Белене към СД „Католически скаути – България”.
След като бяха посрещнати в района на формированието и се запознаха с мерките за безопасност, децата бяха транспортирани до с. Кулина вода,  където кметът на селото Румен Георгиев представи накратко историята на населеното място.
В хода на занятието, което премина в местността „Дългата шума”, намираща се в близост до селото, малките скаути се запознаха с методи за определяне посоките на света без компас, устройство и предназначение на компаса, ориентиране на карта, работа с нея и движение по азимут.
Ръководителят на занятието - старши лейтенант Димитър Маринов показа нагледно на участниците как да работят с компас и как да определят посоките, ако не разполагат с такъв.
Впечатлени от видяното в хода на занятието децата ... още
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посети днес, 3 април, войсково стрелбище Николаево, където наблюдава занятие по огнева подготовка на обучаемите в курс по начална военна подготовка. Първото за годината обучение по чл. 59 от Закона за резерва за хора без начална военна подготовка започна на 11 март и ще приключи на 5 април. То се провежда в Единния център за начална военна подготовка в Плевен и в него участват 23-ма младежи и девойки.
Генерал-лейтенант Димитър Илиев се срещна и разговаря с младите хора и наблюдава стрелбите. „За нас е много важно да имаме обратна връзка, да знаем какви са вашите впечатления. Винаги може да споделите с вашите командири, ако имате проблеми“, каза генерал-лейтенант Илиев. Той се поинтересува от това какви учебни задачи се изпълняват в момента и как се справят курсистите.
„Много съм радостен, че има млади хора, които доброволно избират да преминат през начална военна подготовка и да станат ... още
Днес, 1 април, личният състав на 91-ви инженерен батальон – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк, чества 19 години от създаването на формированието.
Празничният ден започна с тържествено събрание и награждаване на военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати в ежедневната служебна дейност. Наградите бяха връчени от заместник-командира майор Радостин Тенев, който поздрави личния състав от името на командира  на Сухопътните войски генерал – майор Михаил Попов.
Майор Тенев направи кратка равносметка на реализираните начинания и постигнатите цели и изказа своята благодарност за проявените отговорност и професионализъм при изпълнение на отговорните задачи по трите мисии на Българската армия – „Отбрана”, „Подкрепа на Международния мир и сигурност” и „Принос към националната сигурност в мирно ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени