Вчера, 9 юни, формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 31 механизиран батальон – Хасково,  извърши успешно задача по разузнаване, транспортиране и унищожаване на стара немска граната от Втората световна война. Боеприпасът е открит в ниша на изоставена къща в село Паспал, община Ардино. Гранатата беше транспортирана и унищожена на бивше военно стрелбище в град Ардино.
Обезвреждането извърши група в състав от четирима военнослужещи с ръководител капитан Слави Красев.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Специализиран екип от 61-ва механизирана бригада беше задействан вчера,  8 юни, за обезвреждане на боеприпас, открит в местността „Аневско кале“ над гр. Сопот. Под ръководството на капитан Методи Киряков военнослужещите извършиха разузнаване, при което установиха, че това е невзривен 152 мм корозирал снаряд с взривател, без маркировка. При стриктно спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен на учебен полигон „Анево“.
Специализираният екип действа на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Днес, 8 юни, формированиe за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ)  от 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, от състава на 55-ти инженерен полк – Белене, беше задействанo за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит в замлището между селата Горнослав и Орешец, общ. Асеновград.
 При направения оглед специализираният екип под ръководството на капитан Стоян Атанасов, установи, че това е корозирал 100 мм снаряд, без маркировка.
При спазване на мерките за безопасност боеприпасът беше унищожен.
Военнослужещите действаха на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
 
Деветнадесет военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада взеха участие в курс по алпийска подготовка за времето от 1 до 5 юни в град Смолян.
Под ръководството на инструктори от Учебния център за високопланинска подготовка на 101-ви алпийски полк, военнослужещите преминаха теоретична подготовка, след което бяха отработени практически въпроси по направата на различни видове възли, изграждането на тролей и транспортиране на пострадал през водно препятствие. През втората част от занятието се извърши демонстрация по спасяване на човек, получил травма на място със значителна надморска височина. Военнослужещите извършиха и марш до местността „Зъбчето”, където бяха осъществени занятия по катерене в свръзка, с горна осигуровка, организиране и спускане по рапел.
В рамките на два дни се проведоха  занятия по оцеляване и движение в труднодостъпни терени, като беше извършен марш до местността „Турлука” /1460 м. надморска ... още
 
Тържествена церемония по издигане на знамената по повод празника на град Казанлък, с участието на военния духов оркестър, почетен караул и военнослужещи от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада се проведе днес, 5 юни.
Ритуалът протече в присъствието на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, председателя на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, представители на държавната и местна власт, гости и граждани на Казанлък.
Молебен за здраве и благоденствие на жителите на града беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян и представители на Българската православна църква, след което пред сградата на общината бяха издигнати знамената на Република България и град Казанлък.
Мероприятието протече при спазване на мерките, въведени в ... още
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени