Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започват днес, 18 февруари в Белене от 11.00 часа, когато военнослужещите от 55 инженерен полк ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.

Ритуалът ще продължи в Стара Загора и Хасково от 11.00 и 12.00 ч. от военнослужещите от състава на 2-ра механизирана бригада, които ще почетат годишнината от гибела на Апостола с военни ритуали.

 В Горна Оряховица в 11.00 ч. военнослужещите от в.ф. 22790 ще поднесат венци и цвета пред бюст-паметника на Апостола в града.

В 12.00 часа в Асеновград военнослужещите от в.ф 24490 ще положат венци и цветя пред едноименния паметник в града.

Смолянските алпийци ще поднесат венец пред бюст - паметника на „Васил Левски“ в Природо-математическата гимназия в кв. Райково  в 12.10 ч. 

В 18.00 часа военнослужещи от в.ф. 22160 ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч в присъствието на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова и министъра на отбраната Стефан Янев.

Кулминацията на честванията е тази вечер от 18.00 часа на площад „Васил Левски” в Карлово, когато ще се проведе тържествена проверка -заря по повод 149 години от обесването на Апостола, в която ще участват представителни формирования и военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада.

 Отбелязването на годишнината от гибелта на Дякона ще продължи и утре, 19 февруари от 11.00 часа, отново на площад „Васил Левски” в Карлово, където ще  бъдат поднесени венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местната власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи.

Асеновградските артилеристи ще продължат с отбелязването на годишнината и утре с поход-поклонение от 10.00 ч. „По стъпките на Апостола“, който ще започне от манастира „Света Петка Мулдавска“.

3-то Бригадно командване – Благоевград ще положат венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 10.30 часа в Благоевград.

В Стара Загора военнослужещите от 2 механизирана бригада  ще отдадат почит на Апостола от 11.00 часа в Димитровград. В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци и цветя в Плевен, Шумен и Русе.

Copyright © 2022 Сухопътни войски. Всички права запазени