Връх Матерхорн е привлекателна цел за мнозина алпинисти, но суровата му красота често пъти е жестока и към най-опитните катерачи. Той е висок 4 478 метра и се счита за един от най-опасните на планетата, но въпреки това привлича около 2000 алпинисти годишно, които искат да го изкачат.
          Сред тях са капитан Крум Караиванов, изпълняващ длъжността  заместник-началник на Учебен център за високопланинска подготовка и младши сержант Трендафил Кехайов - инструктор по алпийска и ски подготовка в Учебният център на 101 алпийски полк - Смолян.
          През 2008 г. младши сержант Трендафил Кехайов и капитан Златко Белев успешно изкачват връх Монблан (4 810 метра).
          През 2009 г. младши сержант Трендафил Кехайов не успява да изкачи връх Брайтхорн (4 164 м) и връх Матерхорн ( 4 478 метра) поради влошаване ... още
На днешния празничен ден, 2 август, в който България скланя глава пред подвига на героите на Илинденско-Преображенското въстание, от двете страни на Балкана – Благоевград и Враца, новоназначени военнослужещи в Бригадното командване дадоха обет за вярност към род и Родина. В присъствието на официални гости и развълнувани близки и приятели те изрекоха  сакралните слова „ЗАКЛЕХ СЕ!“.
В Благоевград командирът на Бригадното командване полковник Красимир Кръстев поздрави военнослужещите по повод тържественото полагане на военна клетва. В обръщението си към тях той ги призова да отдават всичките си сили, енергия и ентусиазъм, да бъдат стабилни и сигурни защитници на Отечеството и да водят системна и старателна подготовка, за да изпълняват своите конституционни задължения и никога да не погазват клетвения дълг. В заключение, полковник Кръстев изрази своята увереност, че новоназначените военнослужещи ще бъдат достойни приемници и продължители на славните ... още
 142-ата годишнина от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война отново събра старозагорци вчера, 31 юли, на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
             Тази година общоградското почитане на паметта на героите бе под надслов „Възхвала на Стара Загора“ и бе посветено на 140-годишнината от началото на възстановяването на опожарения град. Кулминацията на тържествата ще бъде на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването му.
             През деня, с военни церемонии бяха поднесени венци и цветя пред паметниците, свързани с Руско-турската освободителна война от военнослужещи от гарнизона.
Честването продължи с паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“, организирана от общината. Жителите на града отдадоха почит на знайните и незнайни воини, ... още
Личен състав от 55–ти инженерен полк – Белене оказа съдействие в организирането и провеждането на 62-то масово преплуване на река Дунав, което се проведе  на 27 юли в местността „Паметниците” край град Свищов.
За осигуряване на мероприятието беше изграден паром, който послужи за транспортиране на участниците в преплуването.
Празникът е свързан с плувния спорт, но събитието няма състезателен характер. Тази година над 140 участника се включиха в традиционното събитие, като предизвикаха уменията, волята и издръжливостта си във водите на реката. Началото бе дадено в близост до румънския бряг на река Дунав, където от изградените съоръжения плувците започваха своя преход, като трябваше да се справят със силното течение, за да достигнат до българска земя. Всички участници получиха специални грамоти и подаръци за участие в предизвикателството.
В тържествена обстановка днес, 26 юли, на строевия плац в 101 алпийски полк – Смолян, 15 новоназначени военнослужещи положиха военна клетва.
Приветствено слово преди и след ритуала произнесе заместник-командирът по логистичното осигуряване подполковник Стефан Събински, който завърши с думите „ Желая ви здраве, щастие, увереност в собствените сили и успех в службата! Следвайте примера на военнослужещите от 101 алпийски полк и не забравяйте, че сте наследници на славния 21 Средногорски полк”.
Поздравления бяха получени от кмета на община Смолян Николай Мелемов и областния управител на област Смолян Недялко Славов.
Мероприятието завърши със среща на подполковник Стефан Събински с родителите и близките на положилите военна клетва, на която отговори на въпроси, свързани с предстоящите етапи от тяхното обучение и служба.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени