Днес, 08.07.2019 г., на учебен полигон „Ново село” тържествено беше открита съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която участват над 600 военнослужещи.
При церемонията по откриването заместник-командирът на Единния център за начална подготовка - Плевен полковник Марин Господинов, който е провеждащ учението, посочи: „Platinum lion 19“ (PL 19) е годишно многонационално учение, което се провежда в района на Черно море като част от съвместната програма на американското командване за Европа. То има за цел да покаже възможностите на съюзниците и партньорите в НАТО за трайно сътрудничество и колективна сигурност на Черноморския регион. Учението е добър пример за съвместни усилия в нашия динамичен  свят... Тази съвместна подготовка не е състезание. Нашата основна цел е да изградим силен съюз, който да покаже нашeто задължение за повишаване на сигурността и общото доверие в Черноморския регион”. в заключение изтъкна полковник ... още
Днес, 5 юли, в Център за подготовка на специалисти-Сливен, петдесет и двама военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски получиха документ за завършен курс. От началото на юни те се обучаваха в Център за подготовка на сержанти и войници на ЦПС по първи модул за придобиване на сержантско звание.
В тази група най-много са военнослужещите от формированията в Карлово и Казанлък, но има и от Враца, Белене, Благоевград, Корен, Русе, Свобода, Сливен, Смолян, Стара Загора, Ямбол.
На 1 юли в района на 20-ти самоходен артилерийски дивизион  - Ямбол  от състава на 2 механизирана бригада се проведе церемония по закриване на ТУБС „Вулкан - 19”. Строя на военнослужещите от дивизиона беше приет от полковник Стоян Шопов – началник на щаба на бригадата.
Полковник Шопов приветства всички военнослужещи за достойното им представяне в хода на учението, изказа благодарност от името на командването на бригадата за проявената висока мотивация и себераздаване и начерта насоките за усъвършенстване на подготовката.
За проявен висок професионализъм бяха наградени военнослужещи със заповеди на командира на бригадата и на командира на дивизиона.
Полковник Шопов връчи грамоти на наградените. Пожела на целият личен състав здраве, късмет, целеустременост и мотивация в професионалното  развитие.
На 1 юли десет военнослужещи от 42-ри механизиран батальон – Ямбол получиха новите си пагони за по-високо звание и ново назначение. На 8 военнослужещи бе присвоено първо сержантско звание „младши сержант”, а на двама - звание „ефрейтор 1-ви клас”.
В батальона бяха допълнени вакантните длъжности за командири на механизирани отделения, логистици и свързочници.
„Постигнатото дотук от Вас, е само първата поредна стъпка напред в професионалното Ви развитие и занапред след пагона, който днес поставих на раменете Ви, отговорността Ви става още по-голяма” – посочи в обръщението си към младшите сержанти командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов – „Вашата роля е една от ключовите за това, да се постигат целите на подготовката, по време на занятия, учения и при реално изпълнение на задачите. От вас зависи успехът Ви занапред в защита честта на пагона, на батальона и на Сухопътните войски, вярвам, че ще ... още
Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха днес, 1 юли, 50-килограмовата авиационна бомба, открита в петък в Пловдив. Невзривеният боеприпас бе унищожен на учебен център „Червен“. Той бе открит на 28 юни при изкопни работи до бл. 151 в ж.к. „Тракия“ в Пловдив и представлява силно корозирала 50-килограмова осколъчна авиационна бомба, без взривател и маркировка. Формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия от състава на 91-и инженерен батальон за обща поддръжка – Пловдив, което обезвреди боеприпаса, е с ръководител старши лейтенант Юлиан Кьолов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени