Трима военнослужещи от Националната гвардия на Тенеси посетиха Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС)-Сливен от 23 до 25 юли и проведоха обучение с българските си колеги. Американските военнослужещи капитан Робърт Палмър, лейтенант Джеймс Уоткинс и старши сержант Майкъл Меткалф бяха посрещнати от началника на щаба на ЦПС полковник Пламен Белчев, който на брифинг ги запозна с историята, структурата и настоящата дейност на формированието. Той отговори на поставени въпроси и изтъкна полезността на това поредно обучение, което повишава оперативната съвместимост с нашите партньори от НАТО. На брифинга присъстваха подполковник Апостол Николов - началник на отделение „Планиране, бюджетиране и оперативна съвместимост”, подполковник Тодор Тачев - началник на отделение „Подготовка на формированията”.
На проведеното двудневно обучение основната тема бе тактики, техники и процедури на бронираните формирования при съвместни тренировки, както и обучението и ... още
Вчера, 24 юли, на посещение в 55-ти инженерен полк – Белене,  бяха военнослужещи от Националната гвардия на САЩ, щата Тенеси - подполковник Тимъти Шуберт, старши лейтенант Майкъл Джестър и старши сержант Брайън Бойд,  съпровождани от полковник Симеон Симеонов от дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната.
         Целта на визитата бе обмяна на опит в областта на планирането, подготовката и участието на въоръжените сили при ликвидиране на последствията от природни бедствия, неутрализиране на невзривени бойни припаси и взривни остатъци.
        Командирът на полка полковник Росен Арабаджиев посрещна гостите, след което на брифинг, изнесен от командира на ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси капитан Мартин Станчев, те бяха запознати с тактиките, техниките и процедурите, използвани от екипи на ротата.
По-късно американските военнослужещи ... още
Годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски бе отбелязана  с тържествени ритуали в различните гарнизони в страната, на които присъстваха представители на държавната и местната власт, на Българската православна църква, родолюбиви организации, ученици, граждани и гости.
В Карлово, на 18 юли - рождената дата на Дякона и празник на града, честванията под патронажа на президента Румен Радев, започнаха с отслужване на тържествена Света литургия в храма "Свети Николай" и поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. Последва литийно шествие до центъра на града, след което на площад „20 юли” представителен взвод и военният духов оркестър на 61 мбр взеха участие в тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”. Тази година се навършват 25 години от провеждането на похода и по този повод  в ... още
Днес, 18 юли 2019 г., на учебен полигон „Ново село” се проведе медиен ден в рамките на съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която вземат участие над 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България, Сухопътните войски на САЩ, морската пехота на САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия.
За целите и задачите на учението бе сформиран един многонационален батальон с командир майор Велин Кехайов в състав четири роти – ALFA“, „BRAVO, CHARLIEи рота за бойна поддръжка „СS”.
Офицер, планиращ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Провеждащ учението е заместник-командирът на ЕЦНП полковник Марин Господинов, а директор е командирът на 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП подполковник Пламен Горанов.
На медийния ден демонстрираните способности ... още
За трета поредна година военнослужещи от Трети механизиран батальон-Благоевград от състава на Бригадно командване изградиха на Учебен полигон „Симитли” полеви лагер за деца в неравностойно положение, който ще продължи от 12 до 19 юли. Лагерът е организиран по инициатива на Български червен кръст, клон Кюстендил. През тези няколко дни инструктори от батальона организират и провеждат с децата занятия по „Живот при полеви условия“ - избиране на място за подслон, оборудване на землянки с подръчни материали, добиване и разпалване на огън, определяне на посоките на света с подръчни средства и ориентиране по карта.
На 18 юли от 15,30 часа, на площада в град Симитли, пред сградата на общинската администрация, децата ще демонстрират пред обществеността новоусвоените знания, умения и компетенции, придобити по време на подготовката им с военнослужещите от Бригадното командване.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени