Военнослужещи от 31-ви  механизиран батальон  - Хасково участваха в ритуал по издигане на националното знаме по случай празника на Димитровград на 2 септември.
На площад „България“ тържествения строй прие командирът на батальона майор Светослав Годинов, след което бе издигнато Националното знаме. Ритуала командва старши лейтенант Димитър Чернев.
На тържеството за 72-та годишнина от създаването на „Градът на младостта” присъстваха народни представители, представители на държавната и местната власт, кметовете на Димитровград, Сърбия и на Димитровград, Русия, много граждани и гости на града.
 
 
Втора механизирана бригада отбеляза своя професионален празник и 21 години от създаването си.
Празникът започна с посрещане на бойното знаме на бригадата и приемане на строя от нейния командир бригаден генерал Стоян Шопов.
В приветственото си слово той благодари на личния състав за професионализма и труда, които влагат за изпълнението на поставените им задачи. По случай празника със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов с грамоти бяха наградени военнослужещи, постигнали отлични резултати при изпълнение на служебните си задължения. Грамотите бяха връчени от заместник-началника на щаба на Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов.
Със свои заповеди командирът на бригадата награди отличили се военнослужещи и цивилни служители с обявяване на благодарност, грамоти и предметни награди, а дванадесет офицери бяха повишени в следващо военно звание.
Бригадата е сформирана със заповед на Министъра на ... още
Военнослужещи от 55-ти инженерен полк-Белене участваха в съвместното учение COMBINED RESOLVE XII , което се проведе от 07 до 28 август  г.  в Центъра за съвместна подготовка на силите на САЩ в Хохенфелс, Германия. В него участваха и военнослужещи от други 14 държави.
По време на учението бяха изпълнени задачи по унищожаване на невзривени бойни припаси и инпровизирани взривни устройства, осигуряване на военни патрули, конвои и дейности по прочистване на пътища.
Комадирът на българския  взвод за унищожаване на невзривени бойни припаси старши лейтенант Милен Сотиров е сред отличените за своя принос по време на учението Combined Resolve.
 
 
Сбор по водолазна подготовка с личен състав, назначен на водолазни длъжности в Сухопътните войски за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации се проведе от 19 до 30 август във военно формирование 54950 – Бургас.
В сбора взеха участие военнослужещи от военни формирования 28880 – Белене, 44200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34410 – 9 – Варна.
Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на сбора бе старши лейтенант Димитър Маринов, а ръководител на водолазните спускания старши сержант Георги Начев от състава на военно формирование 28880 - Белене.
В продължение на две седмици военнослужещите отработваха въпроси съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни ... още
На 28 август, формированието за овладяване и /или преодоляване на последствията от бедствия (ФОППБ) от военно формирование 22220 – Сливен от състава на Сухопътните войски, с ръководител капитан Гавраил Гандев унищожи силно корозирал 122 мм артилерийски снаряд без взрвивател, открит при извършване на изкопни дейности в гр. Твърдица.
 Военнослужещите действат на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.
Copyright © 2024 Сухопътни войски. Всички права запазени